Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

ЕС и Свят 16.04.2024 17:56 Снимка: ДНЕС+

Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Филипините следят общо 55 китайски кораба в изключителната си икономическа зона в Южнокитайско море.

Говорителят на филипинските ВМС Рой Винсент Тринидад заяви, че дейностите на плавателните съдове са били разнообразни - някои от тях са били на котва, а други са извършвали патрули.

Той посочи, че действията на Китай зависят от присъствието на САЩ в района.

"Дейностите на Китай винаги зависят от липсата на сила, САЩ, те са навлизали в изключителната икономическа зона на страни, граничещи с Южнокитайско море", отбеляза Тринидад и уточни, че това важи за предишни действия на Китай не само във Филипините, но и във Виетнам.

"Ако погледнете действията на Китай - те идват винаги когато има вакуум. Така че, като погледнем историята - след изтеглянето на чуждите сили от Виетнам те дойдоха. След изтеглянето на американските сили от Филипините пак дойдоха", обобщи той.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.

Части от водите в изключителната икономическа зона на Филипините са преименувани на Западно Филипинско море.

В района имаше поредица морски сблъсъци между Филипините и Китай, които продължават териториалния си спор в Южнокитайско море въпреки решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд, съгласно което претенциите на Китай нямат правно основание база. Пекин обаче отхвърля това решение.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361