Фейсбук предупреждава 1 милион потребители за откраднати пароли

ЕС и Свят 07.10.2022 18:26 Снимка: ДНЕС+

Фейсбук предупреждава 1 милион потребители за откраднати пароли

META компанията-майка на Фейсбук заяви, че ще уведоми приблизително 1 милион потребители на Фейсбук, че идентификационните им данни може да са били компрометирани поради проблеми със сигурността с приложения, изтеглени от софтуерните магазини на Apple и Alphabet.

Компанията обяви в петък (7 октомври), че е идентифицирала повече от 400 вируси в приложения за Android и iOS тази година, които са насочени към интернет потребители, за да откраднат информацията им – пароли и имейли, пише Блумбърг.

Meta каза, че е информирала Apple и Google за проблема, за да улесни премахването на приложенията.

Проблемните приложения най-често работят като редактори на снимки, мобилни игри, тракери за здравето на потребителите, посочиха от Фейсбук.

Apple посочи, че 45 от 400 проблематични приложения са били на нейния App Store и вече са премахнати. Google премахна всички злонамерени приложения, каза говорител на компанията.

„Киберпрестъпниците знаят колко популярни са този тип приложения и ги използват, за да измамят хората и да откраднат техните акаунти и информация”, казва Дейвид Агранович, директор на отдела за прекъсване на глобалните заплахи в Meta.

Типична измама се случва например, когато потребителят качи своя снимка, за да я редактира със злонамерено приложение. Обикновено тогава се появява фалшив прозорец за вход, който подвежда потребителя да предостави потребителското си име и парола.

Meta обещава, че ще сподели със засегнатите потребители съвети как да избегнат повторно компрометиране, като се научат да разпознават по-добре проблемните приложения, които крадат данни за достъп до Facebook или други акаунти.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961