"Файненшъл Таймс": САЩ искат да предизвикат Китай да нападне Тайван, смята Си Цзинпин

ЕС и Свят 16.06.2024 12:19 Снимка: ДНЕС+

"Файненшъл Таймс": САЩ искат да предизвикат Китай да нападне Тайван, смята Си Цзинпин

Китайският президент е заявил това на среща с Урсула фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е казал на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон се опитва да подтикне Пекин да нападне Тайван, пише "Файненшъл Таймс", цитирайки свои източници.

Китайският лидер е предал предупреждението и на вътрешни служители в собствената си страна, казва един от източниците.

Си също така е отправил предупреждението на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през април 2023 г., твърдят източниците пред изданието. Той е заявил, че САЩ се опитват да подмамят Китай да нахлуе в Тайван, но че няма да се хванат на въдицата. Друг източник казва, че е отправил подобни предупреждения към свои служители.

Коментарите дават представа за мисленето на Си по отношение на Тайван - най-наболелият въпрос в отношенията между САЩ и Китай, пише "Файненшъл Таймс".

Няколко китайски учени и пенсионирани военни твърдят, че Вашингтон се опитва да провокира Пекин, като предоставя оръжия на Тайван и прокарва други мерки, за да подмами Китай към военна конфронтация.

В изказване пред Азиатското общество през януари Цуй Тянкай, бивш посланик на Китай във Вашингтон, заяви, че Китай "няма да падне в капана, който някой може да ни подготви", като направи скрита препратка към САЩ.

Забележката на Си към фон дер Лайен е първият известен случай, в който той прави това твърдение пред чуждестранен лидер. Си също така е заявил, че конфликт със САЩ би унищожил много от постиженията на Китай и би подкопал целта му да постигне "велико подмладяване" до 2049 г.

"Ако Си наистина вярва, че САЩ активно се стремят към конфликт с Китай заради Тайван, тогава опасенията, че Си е създал информационен вакуум или по друг начин получава лош съвет от подчинените си, са тревожно верни", казва Джуд Бланшет, експерт по Китай в мозъчния тръст CSIS.

Разкритието идва в момент, когато напрежението в Тайванския проток е високо. Китай отговори на встъпването в длъжност на Уилям Лай като нов президент на Тайван през май с мащабни военни учения около острова. Пекин определи Лай като "опасен сепаратист".

Вашингтон е задължен да помага на Тайван съгласно Закона за отношенията с Тайван. Но администрацията на Байдън отдавна подчертава, че не подкрепя тайванската независимост и се противопоставя на едностранните промени на статуквото.

През последните години нараснаха опасенията на Китай относно намеренията на САЩ, както и опасенията на САЩ относно китайската военна активност около Тайван.

Един китайски учен заяви, че Вашингтон "активно насърчава силите за независимост в Тайван" и САЩ знаят, че ако те преминат червената линия, обявявайки независимост на Тайпе, Китай ще бъде принуден да предприеме военни действия.

Бланшет заяви, че едно от възможните обяснения за коментара на Си е, че някои подчинени се опитват да го отклонят от по-агресивна политика. "Каквото и да е обяснението за коментарите на Си, ясно е, че средата за вземане на решения - и информацията, която се подава към нея - се изкривява или от приближените на Си, или от собственото му автократично поведение", каза той.

Експертът по Китай от German Marshall Fund Бони Глейзър казва, че коментарът може да е част от опита на Китай да отдръпне Европа от САЩ по тайванския въпрос, но е възможно и Си да му е повярвал.

Китайското посолство във Вашингтон не коментира изказването на Си, но заяви, че САЩ продават оръжия на Тайван и подкрепят "сепаратистките сили за независимост".

Говорител на Фон дер Лайен заяви, че тя не разкрива подробности за частни срещи. Белият дом също не коментира, пише "Файненшъл Таймс".

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095