Facebook и Instagram връщат профилите на Тръмп

ЕС и Свят 26.01.2023 09:59 Снимка: ДНЕС+

Facebook и Instagram връщат профилите на Тръмп

Meta ще върне достъпа до профилите в своите платформи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Става въпрос за блокираните профили в Facebook и Instagram. Това ще се случи през следващите седмици, според публикация в блог на компанията от Ник Клег, президент по глобалните въпроси в Meta.

"За да преценим дали сериозният риск за обществената безопасност, който съществуваше през януари 2021 г., е намалял в достатъчна степен, ние оценихме текущата среда съгласно нашия Протокол за политика при кризи, който включва разглеждане на провеждането на междинните избори в САЩ през 2022 г. и експертни оценки за текущата среда за сигурност. Нашата решимост е, че рискът е намалял в достатъчна степен и че следователно трябва да се придържаме към двугодишния график, който сме определили. Поради това ще възстановим акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram през следващите седмици, написа Клег.

"В случай, че Тръмп публикува съдържание, нарушаващо правилата, то ще бъде премахнато, а профилът ще бъде спрян за между един месец и две години, в зависимост от тежестта на нарушението", уточни Клег.

Решението за забрана на Тръмп през 2021 година беше поляризиращо за Meta. Компанията никога не е блокирала акаунт на действащ държавен глава за нарушаване на правилата за съдържание.

Профилът бе спрян за 2 години. Забраната беше въведена в началото на 2021 година след инцидента в Капитолия, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса и се стигна до загинали и ранени.

Припомняме, че Тръмп тогава бе блокиран и в "Туитър". След закупуването на социалната мрежа, новият собственик Илън Мъск изяви намерение да отблокира профила. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648