Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

ЕС и Свят 19.10.2021 12:39 Снимка: ДНЕС+

Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

Португалските власти съобщиха в понеделник, че са заловили 5,2 тона кокаин от регистриран в Испания кораб. Арестувани са трима души по случая - двама испански граждани и един перуанец, предаде АФП.

Началникът на съдебната полиция Луис Невеш заяви, че това е "най-голямото заловено количество дрога в Португалия за последните 15 години".

"Това е тежък удар за онези, които искат да наводнят Европа с кокаин", каза той пред репортери.

Разследващите са претърсили кораба като част от операция, наречена "Бял прилив", в сътрудничество с испанските власти и с подкрепата на САЩ и Великобритания.

Тримата арестувани са част от мощна престъпна мрежа, пренасяща големи количества кокаин от Латинска Америка в Европа.

Единият е трафикант, който вече е известен на властите и подлежи на заповед за арест от март, се казва в изявление на испанските власти.

Междувременно в Белгия е била разбита банда, заподозряна в контрабанда на 15 тона кокаин в страната, като са арестувани 27 заподозрени в набези в цялата страна.

Друг заподозрян беше арестуван в Испания и полицията иззе наркотици, оръжия и луксозни стоки.

Испанските власти обявиха в петък, че са спрели кораб, превозващ 2,5 тона кокаин край португалския архипелаг Азорски острови. Арестувани са двама души на борда и още трима в района около Малага в Южна Испания./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448