Европейската комисия предлага 33,9 милиона евро помощ за Румъния заради миналогодишната суша

ЕС и Свят 24.08.2023 09:02 Снимка: ДНЕС+

Европейската комисия предлага 33,9 милиона евро помощ за Румъния заради миналогодишната суша

Европейската комисия предлага финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС за Румъния заради щетите, причинени от тежката суша през лятото на 2022 г., съобщава новинарският сайт Зиаре.

"Европейската комисия предлага днес, 23 август, финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро от Фонда за солидарност на Европейския съюз (FSUE), за да окаже помощ на Румъния след щетите, причинени от тежката суша през лятото на 2022 г. Помощта от FSUE може да покрие част от разходите за спешните и възстановителни операции, както и за ремонт на пострадалата инфраструктура, защита за населението, осигуряването на инфраструктура за превенция и защита на културното наследство, както и за операциите по разчистване", се посочва в съобщение на ЕК.

Спешните и възстановителни дейности могат да бъдат финансирани ретроактивно от FSUE, като се започне от първия ден на бедствието.

"Всяка година се сблъскваме с опустошителните климатични промени и някои природни бедствия с все по-голяма честота и мащаби. Въпреки че превенцията, адаптирането към климатичните промени и смекчаването на ефектите им, включително с помощта на кохезионните политики, остават основни, помощта чрез FSUE е незаменима след големи природни бедствия. Тази солидарност е ДНК-то на ЕС и не се спира на границите му. Днес Комисията предложи подкрепа от FSUE за Румъния, която понесе тежки щети миналото лято", заяви еврокомисарят за кохезията и реформите Елиза Ферейра.

Изданието отбелязва, че предложението на ЕК се нуждае от одобрението на бюджетните органи, след което се пристъпва към изготвяне на решение за прилагане на предложението, предаде БТА. Финансовата помощ може да бъде изплатена на един транш, отбелязва сайтът.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361