Еврокомисията ще представи мерки за борба с енергийната криза

ЕС и Свят 22.09.2022 11:50 Снимка: БГНЕС

Еврокомисията ще представи мерки за борба с енергийната криза

Европейската комисия (ЕК) трябва да представи документ на 28 септември, който ще определи стъпките за борба с енергийната криза, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тях ЕК планира да овладее енергийната криза чрез намаляване на пазарните колебания, увеличаване на ликвидността на енергийните пазари и понижаване на цените на природния газ.

Както отбелязва агенцията, борбата с енергийната криза и по-специално ограничаването на цените на природния газ може да стане една от централните теми на неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 7 октомври и на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе на 20 и 21 октомври. Според Bloomberg, по-рано през септември ЕК е разпространила вътрешен документ, който анализира проблемите с ограничаването на цените на синьото гориво. По-специално бяха разгледани варианти като установяване на финансов контрол върху виртуалния хъб Title Transfer Facility (TTF) в Нидерландия, чрез който се определят пазарните цени на газа, за да се избегнат спекулации, и създаването на допълнителна платформа за определяне на цената на горивото, за да се гарантира съществуването на по-ефективно функциониращ пазар с по-малко нестабилност.

Според документа, в случай на прекъсване на доставките на гориво за ЕС, един от начините за контролиране на цените на газа може да бъде временно свързване на TTF с индекса JKM (Япония Корея Маркер, който отразява цената на доставките на втечнен природен газ за Япония, Южна Корея и Китай). В допълнение, документът проучва възможността за създаване на клирингова къща в ЕС за получаване на данни за производствените цени на LNG или други вносни горива.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648