Евакуираха женски затвор до Неапол заради земетресението във Флегрейските полета (ВИДЕО)

ЕС и Свят 21.05.2024 18:32 Снимка: ДНЕС+

Евакуираха женски затвор до Неапол заради земетресението във Флегрейските полета (ВИДЕО)

Какво би станало, ако супервулканът Кампи Флегреи избухне?

Женски затвор близо до Неапол беше евакуиран днес заради земетресението с магнитуд 4,4 с епицентър в активна вулканична зона западно от южния италиански пристанищен град, което принуди стотици местни жители да прекарат нощта в автомобилите си или в палатки, предаде Асошиейтед прес. Няма ранени след труса снощи, а материалните щети са минимални, допълва агенцията.

Трусът е най-силният, откакто се води статистика за територията на древния спящ супервулкан, известен като Флегрейските полета (Кампи Флегреи), западно от Неапол, до бреговете на Тиренско море, където са разположени няколко неаполитански квартала и предградия, каза Джузепе де Натале, вулканолог от Националния център по геофизика и вулканология.

По време на последния значим трус в района през 1984 г. 40 000 жители са били евакуирани от съображения за сигурност заради продължителна сеизмична активност и очаквано вулканично изригване, каквото в крайна сметка не е имало, отбеляза АП.

Около 140 жени, излежаващи присъди в затвора в неаполитанското предградие Поцуоли, са били евакуирани, докато е имало проверка за евентуални щети по сградата. Жилищни кооперации също са били опразнени за инспекция, като от там са се изнесли 40 семейства, информира италианската държавна телевизия РАИ.

През нощта е имало общо около 150 леки труса, които са държали хората под напрежение, отбелязва АП, като допълва, че най-малко 500 суши са преспали в палаткови лагери, организирани от службата за гражданска защита. Други са спали в автомобили.

Районът около Флегрейските полета е както сеизмично, така и вулканично активен. Земната повърхност се е издигнала с 1,3 метра от 2006 г. насам, което е повече в сравнение с времето преди труса от 1984 г. Вулканологът Де Натале подчертава, че е невъзможно да се предвиди кога може да има отново изригване или по-силен трус.

Най-малко половин милион души живеят в най-застрашения от евентуално вулканично изригване район. Националният център за геофизика и вулканология призовава италианското правителство да изготви план за укрепване на сградите в района, така че да могат да издържат на трус с магнитуд поне 5.

Италианското правителството обсъжда ситуацията от октомври, след като не спряха стотиците трусове с по-малка или по-голяма сила.

Какво би станало, ако този спящ гигант Кампи Флегреи избухне

Супервулканът е много по-голям от нормалното, с огромна разрушителна мощ. В Европа това е Кампи Флегреи. Някои учени предполагат, че именно избухването на Кампи Флегреи е причината за изчезването на неандерталския човек.

Вулканът се намира северозападната част на Неапол. Учените са под тревога още от края на 2016 г., когато международен екип от геолози публикува обезпокоително проучване. Въпреки че е без дейност от почти 500 години, последният път е през 1538 г., Кампи Флегреи показва признаци, че се събужда.

Супервулкан като Кампи Флегреи има потенциала да срути всичко, създавайки обширни региони на кратери, гейзери, да предизвика хидротермална активност и изтичане на сярна киселина. Вулканът Йелоустоун в САЩ е добър пример за такъв вулкан.

Кампи Флегреи претърпя над 2500 земетресения през миналата есен, като най-голямото бе с магнитуд 4,0 по Рихтер. Подобен сценарий с изригването му е от 1583 г.

Учените са прогнозирали, че ако този спящ гигант избухне, той може да създаде ефект, достатъчно голям, за да потопи Земята в глобална зима за години. Според учените би се образувало и цунами с височина над 30 метра. В този апокалипсис попада и България и опасността е напълно реална.

В самото устие на супервулкана живеят повече от 360 000 души и те са подложени на реален риск. Отделно около 2,3 милиона живеят на или около вулкана. Учените твърдят, че кратерът се е образувал преди 39 000 години при взрив, най-големият в Европа през последните 200 000 години.

Кампи Флегреи изригна последно през 1538 г., но в много по-малък мащаб. Опустошителният Везувий през 79 г. изпусна облак от свръхнагрят материал и газове на 34 километра в небето, изхвърляйки разтопени скали, пулверизирана пемза и гореща пепел с капацитет 1,5 милиона тона в секунда. А Кампи Флегреи е много по-голям от Везувий.

Карло Долиони, президент на италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV), казва: "Като се има предвид, че сеизмичната активност се увеличи през последните месеци, най-добрият сценарий е дейността да спре, както се случи след множеството земетресения в началото на 80-те години на миналия век, а най-лошият би бил изригване като това през 1538 година".

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини