ЕС заклейми първата екзекуция на жена от десетилетия в САЩ

ЕС и Свят 14.01.2021 09:22 Снимка: ДНЕС+

ЕС заклейми първата екзекуция на жена от десетилетия в САЩ

Европейският съюз настоя, че "дълбоко съжалява" за първата федерална екзекуция на жена, извършена в САЩ от близо 70 години, информира "Франс прес".

Лиза Монтгомъри беше убита със смъртоносна инжекция в Индиана, след като Върховният съд на САЩ гласува с 6-3 в подкрепа на отмяна на забрана на екзекуцията в последния момент.

Екзекуцията ѝ беше извършена броени дни преди президентът Доналд Тръмп да напусне поста си и я направи единадесетият човек, който е осъден на смърт, след като администрацията му успешно се пребори за възобновяване на федералните екзекуции през юли след 17-годишна пауза.

52-годишната Монтгомъри е убила бъдеща майка, за да открадне бебето ѝ, въпреки че е поискала спиране на екзекуцията на основание, че е психично болна.

Говорител на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел "дълбоко съжалява" за екзекуцията.

"ЕС призова за помилване на Лиза Монтгомъри, като се вземе предвид международното право и международно приетите минимални стандарти, които трябва да се спазват по отношение на хората с психични разстройства", се казва в изявлението.

"ЕС призовава администрацията на САЩ да ревизира решението си да извърши останалите екзекуции на федерално ниво през последните дни на настоящата администрация", настоява още Европейският съюз./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448