ЕС заклейми хакерските атаки на Русия преди изборите в Германия

ЕС и Свят 24.09.2021 18:22 Снимка: ДНЕС+

ЕС заклейми хакерските атаки на Русия преди изборите в Германия

Европейският съюз осъди предполагаеми руски кибератаки, които са ударили Германия в навечерието на изборите този уикенд за наследник на канцлера Ангела Меркел, информира "Франс прес".

"Някои страни членки на ЕС наблюдаваха злонамерени кибердейности, обобщени като "Ghostwriter", и ги свързаха с руската държава", подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Подобни дейности са неприемливи, тъй като се опитват да застрашат нашия интегритет и сигурност, демократичните ценности и принципи и сърцевината на функционирането на нашите демокрации", изтъкна той.

В изявлението на Борел се посочва, че ЕС и неговите страни членки "категорично осъждат тези злонамерени кибердейности, които всички замесени трябва незабавно да прекратят".

"Приканваме Руската федерация да се придържа към нормите за отговорно държавно поведение в киберпространството", се изтъква в изявлението и се добавя, че блокът щял да "обмисли предприемането на допълнителни стъпки".

Берлин този месец остро разкритикува опитите на Русия да повлияе на изборите за нов парламент на 26 септември.

Той обвини хакерите от руската група "Ghostwriter", която според информациите е специализирана в разпространението на дезинформация.

Германските специални служби смятат, че те са се опитвали да получат достъп до личните имейл акаунти на федерални и провинциални депутати.

Германските власти настояват, че руското военно разузнаване ГРУ стои зад атаките и е ударило по-специално политици от управляващите в Германия християндемократи (ХДС) и социалдемократи (СДП), съобщи новинарският седмичник "Шпигел".

Германската прокуратура заяви, че е започнала "разследване по подозрение в шпионаж" по обвиненията./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448