ЕС ще даде още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

ЕС и Свят 19.07.2022 17:48 Снимка: ДНЕС+

ЕС ще даде още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел обяви в понеделник, че ЕС се е споразумял да предостави още 500 милиона евро финансова подкрепа на украинската армия, с което общата сума, предоставена от блока, достигна 2,5 милиарда евро, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Всички единодушно казаха "да, нека вложим 500 милиона повече", каза Борел пред репортери след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. "Решението ще бъде взето през следващите дни, но днес министрите се споразумяха по предложението."

Парите ще бъдат изплатени чрез фонд на ЕС, наречен European Peace Facility (EPF) (Европейски механизъм за мир-бел.прев.), който възстановява разходите на членовете на блока, които изпращат оръжия на Украйна, за да помогнат в борбата й срещу руската инвазия.

ЕС се съгласи да вложи 500 милиона евро в EPF през февруари и оттогава го е увеличил няколко пъти. Този пети паричен транш, който все още трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, ще доведе общата подкрепа за Украйна до 2,5 милиарда евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър", че "приветства" споразумението на министрите за новото финансиране, добавяйки: "Европа продължава да работи за мира и защитата на нашите ценности".

Борел също каза, че работата по санкциите срещу Русия ще продължи, като предстоят още мерки. "Тези санкции работят, руската икономика е сериозно засегната", каза Борел, добавяйки, че санкциите не са довели до повишаване на цените на петрола.

Срещата на външните министри в понеделник включваше и дискусия относно плановете на Европейската комисия да забрани вноса на руско злато.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648