ЕС подготвя "динамичен ценови коридор" за газа

ЕС и Свят 07.10.2022 10:25 Снимка: ДНЕС+

ЕС подготвя "динамичен ценови коридор" за газа

Полша, Италия, Белгия и Гърция изготвиха предложение Европейския съюз да въведе "динамичен ценови коридор" за газа в опит да намали високите цени на енергията и растящата инфлация, предава Ройтерс.

Лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят дали и как да поставят таван на цените на газа на среща в Прага в петък. Брюксел обмисля идеята, но все още не е направил официално предложение - а междувременно някои страни изготвиха свои собствени.

"Коридорът ще се прилага за всички транзакции на едро, без да се ограничава до внос от определени юрисдикции и не се ограничава до специфично използване на природен газ", се казва в документ, очертаващ предложения ценови "коридор" - диапазон, по-нисък от пазарната цена.

Документът, видян от Ройтерс и споделен с други държави от ЕС, предлага определянето на ценовия коридор на ниво, което е достатъчно високо, за да позволи все още функционирането на газовия пазар, и достатъчно гъвкаво, за да се гарантира, че европейските страни все още могат да привличат доставки от конкурентни газови пазари.

Ако е необходимо, това може да означава разрешаване на транзакции с газ на цени над коридора, се казва в съобщението

"Той трябва да действа като прекъсвач и да възпира спекулациите. Механизмът не е предназначен да потиска цените на изкуствено ниско ниво", се казва в документа, добавяйки, че трябва да се прилага и за дългосрочни договори, които имат цена, обвързана със съществуващия газ ценови показатели.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв.

В писмо до лидерите на ЕС в сряда фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да обмисли временна горна граница на цените, докато работи по пускането на алтернативна референтна цена на цената на газа в нидерландския механизъм за прехвърляне на количества (TTF).

Други страни - сред които Германия, най-големият купувач на газ в Европа, и Нидерландия - се противопоставят на предложението, предупреждавайки, че ограничаването на цените може да подкопае енергийната сигурност тази зима.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648