ЕС обмисля своя мисия за подготовка на офицери в Украйна

ЕС и Свят 03.10.2021 13:20 Снимка: ДНЕС+

ЕС обмисля своя мисия за подготовка на офицери в Украйна

Във връзка с продължаващото напрежение в отношенията между Киев и Москва, Европейският съюз разглежда възможността да създаване на своя мисии по военна подготовка в Украйна, съобщава в. Welt am Sonntag. Според публикацията, в работен документ на външнополитическия офис на ЕС се споменава за програма по подготовка на офицери в Украйна.

"Такава мисия би била израз на солидарност с Украйна с оглед на продължаващата военна активност на Руската федерация по границите с Украйна и в незаконно анексирания Крим", се казва в документа, цитиран от вестника.

Уточнява се, че той е обсъждан в Комисията по политика и сигурност.

Екипът на върховния представител по външните работи Жозеп Борел разглежда още три мерки, чрез които ЕС би могъл да даде своя принос за повишаване на способностите на украинската армия. Сред тях е разширяване на действащата от 2014 г. консултативна мисия по реформиране на гражданския сектор за сигурност (EUAT).

Welt am Sonntag допълва, че за създаването на независима мисия по военна подготовка най-много настояват Естония, Латвия и Литва, както и Полша, Румъния и Словакия. Инициативата е подкрепена от Швеция и Финландия.

В края на юли министърът на външните работи и министърът на отбраната на Украйна са изпратило поверително писмо до Борел, в което са изразили желанието на украинската страна да приеме военно-учебна мисия на ЕС./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648