Ердоган: Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО

ЕС и Свят 02.02.2023 14:11 Снимка: ДНЕС+

Ердоган: Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО

Турция не подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО, докато тя разрешава атаките срещу свещената книга на исляма Корана, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

"Няма да кажем "да" на влизането на (Швеция) в НАТО, докато позволявате нашата свещена книга, Корана, да бъде изгаряна, разкъсвана и това да става с (одобрението на) вашите служители по сигурността", каза Ердоган, визирайки неотдавнашното изгаряне на Корана в столицата Стокхолм.

"Следим отблизо събитията, свързани с процеса на разширяване на НАТО. Мнението ни за Финландия е положително, но не и за Швеция", каза той, давайки знак за готовност да подкрепи кандидатурата на Финландия за членство в НАТО отделно от тази на Швеция.

Забележките му дойдоха, след като миналата седмица датско-шведският екстремист Расмус Палудан изгори копия на Корана в два отделни случая - първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това и пред джамия в Дания. Палудан също така заяви, че ще изгаря свещената книга на мюсюлманите всеки петък, докато Швеция не бъде приета в алианса на НАТО.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

За приемането на нови членове в алианса е необходимо единодушното съгласие на всички членове на НАТО, включително и на Турция, която е член на алианса от повече от 70 години.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648