Ердоган поиска и втечнен газ от САЩ

ЕС и Свят 22.09.2022 13:48 Снимка: ДНЕС+

Ердоган поиска и втечнен газ от САЩ

Америка е вторият най-голям доставчик на синьо гориво в Турция

Ден след като пришпори САЩ да получи нови F-16,  турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му иска да купува повече втечнен природен газ от Америка. Той заяви готовност да сътрудничи и при американските доставки за други държави от региона, съобщава Анадолската агенция през БТА. Офертата си Ердоган е направил на заседание на Турско-американския бизнес съвет, който се провежда в Ню Йорк по същото време като Общото събрание на ООН.

Според Ердоган търговският оборот между двете страни скоро ще достигне 100 милиарда долара. Той уточни, че през първите осем месеца на годината търговията между САЩ и Турция се увеличила с близо 30 на сто спрямо същия период миналата година и е достигнала 27 милиарда долара.

"Бих искаме да купуваме повече газ от САЩ и при по-благоприятни условия. Благодарение на модерната инфраструктура, която имаме, ние сме готови да си сътрудничим в доставката на американски втечнен природен газ за страните от региона, " каза турският президент като подчерта, че Турция е станала шестият по големина в света вносител на втечнен природен газ от САЩ и играе ключова роля по отношение на енергийната сигурност, маршрутите за доставка и диверсификацията на източниците.

Предвид настоящата международна ситуация в енергийния сектор пред нас се откриват съществени възможности за сътрудничество, каза Ердоган.

Заради турските инвестиции в газова инфраструктура, включително изграждането на терминали за втечнен природен газ, САЩ са станали вторият най-голям доставчик на газ в страната.

Турският президент също така призова Вашингтон да премахне митата за внос на турска стомана и алуминий, както и да даде квоти на Турция за други стоки.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648