Ердоган негодува срещу "шепата" победители във Втората световна война

ЕС и Свят 19.10.2021 12:00 Снимка: ДНЕС+

Ердоган негодува срещу "шепата" победители във Втората световна война

Съдбата на човечеството не трябва да бъде оставена на милостта на "шепата държави" победители във Втората световна война. Това коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Новости.

По-рано Ердоган съобщи за наличието на пътна карта, предназначена да "изтика в ъгъла" постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на правата на други членове на тази международна организация.

"Съдбата на човечеството не може и не трябва да бъде оставена на милостта на шепа държави победителки през Втората световна война. Докато светът се променя и дипломацията, търговията, международните отношения претърпяват радикални трансформации, немислимо е архитектурата на глобалната сигурност да остава същата", настоя Ердоган, говорейки в парламента на Ангола по време на посещението си в тази африканска страна. Излъчването се проведе в неговия "Туитър".

Според турския държавен глава нежеланието да се вслушат в исканията за промяна означава "настойчиви опити да се запази статуквото, възникнало след Втората световна война".

В същото време Ердоган добави, че "светът е повече от пет", визирайки петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

През юли заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви в интервю за "Известия", че Москва се противопоставя на увеличаването на броя на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН за сметка на страните от "колективния Запад". Той отбеляза, че вече имало достатъчно такива страни в Съвета за сигурност и е необходимо да се съсредоточи върху влизането на развиващите се държави там./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448