Ердоган и Кълъчдароглу гласуваха на историческия втори тур на изборите

ЕС и Свят 28.05.2023 15:11 Снимка: ДНЕС+

Ердоган и Кълъчдароглу гласуваха на историческия втори тур на изборите

Двамата кандидати за поста президент на Турция гласуваха. Ердоган гласува в Истанбул, а Кълъчдароглу в Анкара. Настоящият държавен глава гласува заедно със съпругата си Емине Ердоган.

„За първи път в живота на турската демокрация ставаме свидетели на такова гласуване и за първи път в историята на света се случва да има до 90% участие. Турският народ даде своя принос за демократичната борба по най-добрия начин. Пожелавам му вотът да бъде благоприятен за нашата страна, за нашия народ“, заяви Ердоган след като гласува.

В изявление след гласуването Кълъчдароглу заяви: „Приканвам всички мои съграждани да отидат до урните, за да може в тази страна да настъпи истинска свобода и демокрация, за да се отървем от авторитарната администрация. Защото това са избори, които се провеждат при много трудни условия. Бяха отправени всякакви заплахи и подмятания. Но аз вярвам в здравия разум на хората. И демокрацията определено ще дойде в тази страна, ще дойде свободата, хората ще могат да се разхождат спокойно по улиците на тази страна. И ще могат свободно да критикуват политиците. Изпращам ви моите поздрави и уважение. Казвам ви благодаря, че ви има“, каза той.

Борбата е за 8 милиона души, които не гласуваха на първия тур. А вотът е исторически, защото за първи път в историята на Турция се провежда втори тур на избори. На първия тур на Ердоган не достигна около половин процент, за да спечели. Сега социолигията му дава победа и трети мандат. 

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876