Ердоган: Християните и занапред ще могат да посещават „Света София”

ЕС и Свят 28.07.2020 09:14 Снимка: ДНЕС+

Ердоган: Християните и занапред ще могат да посещават „Света София”

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул и в бъдеще, предаде БНР.

В изявление по случай наближаващия мюсюлмански празник Курбан байрам, Ердоган коментира продължаващите реакции във връзка с превръщането на "Света София" от музей в джамия след около 90 години.

"Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди." - посочи той, но подчерта, че както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да я посещава.

"Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза Ердоган.

По думите на турския президент, предстои обновяване на интериора и външността на Света София.

"Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на Света София и околностите й. Целта на всички тези дейности е да представим нашата "Света София" в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали." - каза още Ердоган.

Реставрацията ще се извърши в тясно сътрудничество с ЮНЕСКО./БНТ

CHF CHF 1 1.81129
GBP GBP 1 2.14119
RON RON 10 4.01171
TRY TRY 10 2.20477
USD USD 1 1.68113