ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

ЕС и Свят 05.10.2021 09:06 Снимка: ДНЕС+

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

Европейската агенция по лекарствата (EMA) издаде за първи път официална препоръка за поставяне на бустер доза ваксина срещу Covid-19, съобщи Der Standard.

ЕМА обяви в понеделник, че препоръчва допълнителната доза от ваксините на BioNTech / Pfizer и Moderna, като те могат да бъдат прилагани на хора със силно отслабена имунна система и най-рано 28 дни след втората доза.

За хора с нормална имунна система на възраст 18 и повече години може да се обмисли бустер ваксинация поне шест месеца след втората доза.

EMA все още оценява данните за бустер ваксинация с ваксината Moderna Spikevax. Тя посочи, че данните за безопасност при бустер ваксинациите са все още ограничени и рискът от възпалително сърдечно заболяване или други редки странични ефекти след бустер ваксинацията е неизвестен. Процесът обаче трябва да се следи внимателно.

Припомняме, че Германия и Франция обявиха, че ще продължат да прилагат бустерните дози на ваксини срещу COVID-19 от септември, без да обръщат внимание на призива на Световната здравна организация (СЗО) да отложат, докато повече хора бъдат ваксинирани по целия свят

В Германия постоянната комисия за ваксинация (Stiko) препоръча на хората с имунодефицит, възрастни хора и жители на старчески дом да бъде предложена допълнителна доза ваксина с тРНК около шест месеца след основната ваксинация срещу Covid-19. Според данни от института "Робърт Кох" над 674 900 души в Германия вече са получили бустер ваксинация.

САЩ също взеха решение за поставяне на трета доза.

Още през август месец ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус призова да се спре въвеждането на трета доза поне до края на септември, като заяви, че е неприемливо богатите страни да използват повече от световните доставки на ваксини./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448