Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

ЕС и Свят 06.03.2021 16:33 Снимка: ДНЕС+

Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

Ръководителят на делегацията на Украйна в Тристранната контактна група за Донбас Леонид Кравчук заплаши Русия с "радикални стъпки", ако тя не се признае за страна в конфликта в Донбас.

"Ако Русия продължи да настоява за това, че не е страна в конфликта, а е само наблюдател и търси каквито и да било причини да блокира нашите преговори, тогава можем да кажем, че ситуацията се намира в безизходица и че тя може да бъде изведена от нея само с радикални стъпки. Сега ние, нашата делегация, обмисляме какви предложения е възможно да бъдат внесени", каза той в ефира на телевизия "Украина 24".

По думите му Русия "не иска мир в Донбас, тя иска ситуацията да бъде такава, каквато тя е днес".

"Ще поискаме да действаме не въз основа на договореностите, които вече съществуват, а да търсим други договорености. Тоест да предприемем стъпки. Първо, ние признаваме, че ситуацията е в безизходица и че тази ситуация трябва да се промени на основа на нови, подчертавам, на основата на нови подходи и документи, които трябва да поправим и, опирайки се на тях, да продължим напред. Това е много радикална стъпка", изтъкна Кравчук.

Той добави, че Украйна няма да позволи на Русия "да действа така, както иска". "Ще направим всичко възможно да поставим Русия в рамките на международното право и да я направим така, че да изпълни тези норми", добави той.

Отношенията между Москва и Киев се влошиха на фона на ситуацията в Донбас. През януари 2015 г. Върховната Рада прие изявление, в което Русия беше наречена "страна агресор". 

През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се "Донецка народна република" (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които се отцепиха от Украйна след свалянето от власт на проруския президент Виктро Янукович през февруари 2014 г. 

Според последните данни на ООН около 13 хиляди души са станали жертви на конфликта. Въпросът за разрешаване на ситуацията в Донбас се обсъжда, включително по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 г. вече е приела три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта. Дори след споразуменията за примирие между страните в конфликта престрелките продължават./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476