Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

ЕС и Свят 27.02.2024 11:23 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

При всички положения Европа обмисля изпращането на войски в Украйна, но дали това ще се случи, на този етап не е ясно, поради няколко причини. Първо, не се знае дали помощта на Америка за Украйна няма да бъде деблокирана. Ако това не се случи до края на март, твърде е възможно европейските държави да се споразумеят да помогнат на Украйна под някаква форма. Но една такава мисия трябва да е или под шапката на НАТО, или базирана на ясни двустранни споразумения - например между Франция и Украйна.

Това заяви международният анализатор Искрен Иванов пред Нова тв. Така той коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключено войски на НАТО да се озоват в Украйна.

От друга страна, за да се даде ясно послание, че НАТО е консолидирано, в една такава мисия няма как да не участват американски военни. А големият проблем на този етап е, че в Конгреса на САЩ няма консенсус за това, че американски военни части могат да отидат в Украйна, обясни той. Ако е на база двустранни споразумения, тогава го няма флага на НАТО, което ще е стратегическа грешка.

Би следвало всичко да бъде под шапката на НАТО. Това изказване на Макрон е твърде закъсняло, то е предупреждение, че НАТО се ангажира по някакъв начин и може да се стигне дори до изпращане не само на въоръжение и военна техника, но и на войски, допълни Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет.

Ако има войски там, зависи и как ще го тълкува руската страна, но е важно, че по този начин НАТО, Европа, отделните страни се ангажират с помощта за Украйна срещу очаквана нова руска агресия. Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква форма, това означава влизане във война с Русия, допълни Дойчев.

Русия няколко пъти заяви, че включването на войски на НАТО в Украйна ще се приеме като война между Русия и НАТО, допълни Иванов.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361