EК иска ясен получател на средствата по възстановяване

ЕС и Свят 28.06.2021 18:16 Снимка: ДНЕС+

EК иска ясен получател на средствата по възстановяване

Европейската комисия няма да одобри плановете за икономическо възстановяване, в които липсва яснота за крайните получатели на средствата от бюджета на ЕС. Това заяви днес говорител на комисията по повод призива на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент да не бъдат осигурявани средства по плана на Унгария.

Комисията следи внимателно този въпрос, унгарският план още не е утвърден, отбеляза говорителят. Той добави, че държавите трябва да предвидят способи за проследяване на финансирането, така че да бъде сигурно получаването на средствата от онези, посочени в плановете. Ако тези способи са недостатъчни, плановете няма да получат одобрение, поясни говорителят.

По неговите думи комисията има право на проверки на място на изпълнението на проектите, за да се увери включително в това, че тези проекти не са финансирани едновременно от няколко европейски програми. Той допълни, че държавите ще бъдат задължени да събират данни за страните по сключваните договори, техните подизпълнители и крайните получатели на сумите, и да ги предоставят при поискване.

По-рано либералите в ЕП призоваха комисията да не дава одобрение за плана на Унгария за икономическо възстановяване на стойност седем милиарда евро. Те поставиха условието Будапеща да въведе правила срещу измамите с европейски средства, като даде достъп на ОЛАФ до данните за крайните получатели на средства от общия бюджет.

Либералите настояват дружествата, уличени в злоупотреби и конфликт на интереси, да не получават средства от ЕС. Те очакват Унгария да премахне пречките пред дейността на разследващите журналисти и достъпа до обществена информация./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448