ЕК: ЕС има пълен достъп до договорите за доставка на ваксини срещу COVID

ЕС и Свят 04.12.2020 19:56 Снимка: ДНЕС+

ЕК: ЕС има пълен достъп до договорите за доставка на ваксини срещу COVID

Европейската комисия съобщи, че държавите от ЕС разполагат с пълен достъп до поверителните предварителни споразумения за доставка на ваксини срещу COVID. Държавите участват в преговорните екипи, уточни днес говорител на комисията.

Той поясни отново, че в споразуменията са залегнали клаузи за поверителност, оправдани с търговска тайна, затова ЕК не уточнява нищо извън договорените доставни количества. Говорителят добави, че е възможно с част от съдържанието на договорите да бъдат запознати някои евродепутати, предава БТА.

Европейският парламент настоя преди месец споразуменията, сключвани от ЕК, да бъдат публикувани, а еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че това не може да се случи без съгласието на производителите на ваксините.

Досега е известно, че комисията е сключила споразумения с шестима производители за доставка на над два милиарда дози ваксина на неизвестна цена. ЕК потвърди, че отговорността за вреда от ваксините ще се поема от държавите, които решат да ги купят./БТА

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868