Джорджа Мелони за споразумението за миграцията с Албания: Това не е никакво Гуантанамо

ЕС и Свят 24.11.2023 14:29 Снимка: ДНЕС+

Джорджа Мелони за споразумението за миграцията с Албания: Това не е никакво Гуантанамо

Италианският премиер Джорджа Мелони защити споразумението между Италия и Албания за мигрантите, като каза, че то „е иновативно споразумение, което показва дух на европейско сътрудничество", съобщиха Албанското радио и телевизия и италианския вестник „Кориере дела сера", цитирани от БТА.

Секретарят на партия „Повече Европа" Рикардо Маджи, цитиран от Евронюз Албания, заяви в началото на ноември, че споразумението, което предвижда да бъдат изградени два центъра за мигранти в Албания, ще създаде в Албания затвор, подобен на Гуантанамо.

Гуантанамо е американски затвор в Югоизточна Куба, където са държани затворници след терористичното нападение в САЩ на 11 септември 2001 г.

Мелони отговори вчера на критиките на италианската опозиция, като каза, че споразумението с Албания „не е никакво Гуантанамо". "Албания не е нацистка Германия", заяви Мелони.

Итало-албанското споразумение за управление на миграционните потоци предвижда създаване на два центъра, в които ще бъдат задържани не повече от 3000 мигранти едновременно. Те ще останат там до обработване на молбите им за убежище. Това ще се отнася само до мигрантите, спасени в морето от италианските власти, които ще бъдат отвеждани в центровете в Албания, но не и за тези, които са били спасени от кораби на неправителствени организации или вече са пристигнали в Италия.

По информация на Албанското радио и телевизия, итало-албанското споразумение ще бъде гласувано на пленарно заседание в италианския парламент на 21 декември.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161