Джордж Клуни призова Байдън да се оттегли от президентската надпревара

ЕС и Свят 10.07.2024 23:59 Снимка: ДНЕС+

Джордж Клуни призова Байдън да се оттегли от президентската надпревара

Холивудската звезда Джордж Клуни, който е дългогодишен привърженик на Демократическата партия в САЩ, се присъедини към призивите Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, предаде АП.

В коментар за „Ню Йорк Таймс“ Клуни написа, че обича Байдън, но партията ще загуби президентските избори, както и контрола върху Конгреса, ако той остане нейният кандидат за президент.

„Това не е само мое мнение; това е мнението на всеки сенатор, и конгресмен, и губернатор, с които разговарях лично“, пише актьорът. Той е бил домакин на няколко скъпоструващи кампании за набиране на средства в Холивуд, включително за Байдън миналия месец.

Клуни твърди, че партията трябва да избере нов кандидат на конгреса си следващия месец, като казва, че процесът ще бъде "объркан", но ще "събуди" избирателите в полза на партията.

Байдън отказа да прекрати кандидатурата си за преизбиране след слабото си представяне в дебатите срещу очаквания кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Същевременно бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, дългогодишен съюзник на Байдън, като отказа да каже категорично, че иска той да се кандидатира, предава "Ройтерс". Тя призова Байдън бързо да реши дали да остане в надпреварата за Белия дом през 2024 г.

Забележките на Пелоси, които пренебрегнаха многократното настояване на Байдън да остане в надпреварата, предполагат, че той може да се сблъска с нова вълна от съмнения от страна на колегите си демократи.

В продължение на почти две седмици 81-годишният Байдън се опитва да спре дезертьорството на депутати от Демократическата партия, донори и други съюзници, притеснени, че може да загуби гласуването на 5 ноември от републиканеца Доналд Тръмп, на 78, след спирането на Байдън в дебата на 27 юни .

Президентът повтаря отново и отново, че ще бъде кандидатът на демократите и че вярва, че може да победи Тръмп.

Пелоси каза в интервю за MSNBC, че насърчава колегите си от Капитолийския хълм с опасения относно Байдън да се въздържат от излъчването им, докато той приема лидерите на НАТО във Вашингтон тази седмица.

"Казах на всички: нека просто изчакаме. Каквото и да мислите, или го кажете на някого насаме, но не е нужно да го излагате на масата, докато не видим как ще вървим тази седмица", каза тя, описвайки силните забележки на Байдън на срещата на върха на НАТО във вторник като "зрелищни".

Тя отказа да каже категорично, че иска Байдън да се кандидатира. "Искам той да направи каквото реши", каза тя. "Всички го насърчаваме да вземе това решение, защото времето изтича.

Помолен да отговори, кампанията на Байдън се позова на писмо, изпратено от Байдън на демократите в Конгреса, в което се казва, че е "твърдо ангажиран" да остане в надпреварата и да победи Тръмп. Той също така отбеляза забележката на Пелоси във вторник, че тя "винаги е била отдадена" на Байдън.

Сенаторът демократ Ричард Блументал повтори съобщението на Пелоси по-късно в сряда, като каза, че е "силно загрижен" за способността на Байдън да спечели надпреварата.

Президентът е задържал номинацията на Демократическата партия заради всички делегати на конгреса, които е спечелил по време на първичните избори

Междувременно Джордж Клуни написа: "Опустошително е да го кажа, но Джо Байдън, с когото бях преди три седмици на събитието за набиране на средства, не беше Джо "Голямата работа" Байдън от 2010 г. Той дори не беше Джо Байдън от 2020 г. Той беше същият човек, на когото всички бяхме свидетели на дебата", написа Клуни.

"Няма да спечелим през ноември с този президент. Освен това няма да спечелим Камарата и ще загубим Сената."

Байдън беше посрещнат с бурни аплодисменти, когато се срещна с група работнически лидери, важна част от политическата му база, в сряда, присъединявайки се към заседание на изпълнителния съвет на AFL-CIO във Вашингтон, за да обсъдят "споделения им ангажимент да победят Доналд Тръмп", каза кампанията на Байдън.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095