Джордж Флойд повтарял повече от 20 пъти, че не може да диша (ВИДЕО)

ЕС и Свят 09.07.2020 10:06 Снимка: ДНЕС+

Джордж Флойд повтарял повече от 20 пъти, че не може да диша (ВИДЕО)

Публикуваха нова стенограма с последните минути от живота на афроамериканеца Джордж Флойд, чиято смърт предизвика безпрецедентни в историята на САЩ масови протести срещу расизма и полицейския произвол, а също по света, съобщават "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

46-годишният Флойд е казал пред полицаите "Не мога да дишам" повече от 20 пъти. Обвиненият за убийството на чернокожия Дерек Шовин, 44-годишният бял служител на реда, който уби Флойд, притискайки коляното си във врата на афроамериканеца, е отговорил: "Стига си говорил, стига си крещял. Нужен е много кислород, за да се говори".

Смразяващият запис е от камера, носена на униформата на полицай. Записът разкрива най-големите подробности до момента при задържането на Флойд от полицията на 25 май.

Преди да умре Флойд плачи за починалата си майка и за децата си: "Мамо, обичам те. Кажи на моите деца, че ги обичам. Мъртъв съм...Те ще ме убият, те ще ме убият".

Новите доказателства са разпространени публично като част от защитата на единия от замесените полицаи, Томас Лейн, на 37 г., който е обвинен в съучастничество в убийството на Флойд.

Записът показва ясно, че Флойд се е опитал да сътрудничи на полицията и че не се чувства добре.

"Стомахът ме боли. Вратът ме боли. Всичко ме боли. Нуждая се от вода или от нещо, моля ви", оплаква се Флойд. Молейки да не бъде вкарван в патрулния автомобил, Флойд признава, че изпитва клаустрофобия.

Записите разкриват още, че Флойд е изпитал голям страх от полицаите. 

Обществото предимно е запознато със смъртта на Флойд от видеоклипове на минувачи и охранителни камери. След като полицаите осъзнават, че американецът е издъхнал, новият запис разкрива, че минувачите питат дали Флойд има пулс. "Той не диша в момента, бро, мислиш ли, че това е хубаво".

Новите документи включват 82 страници текстов запис от полицейска камера и 60 страници от разпит на Лейн от следователи.

Срещу Шовин са повдигнати обвинения убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство. Лейн и още други двама полицаи са обвинени в съучастничество, подбуждане към убийство от втора степен и непредумишлено убийство./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868