Доживотен затвор за британски младеж, планирал терористични атаки

ЕС и Свят 03.06.2023 12:28 Снимка: ДНЕС+

Доживотен затвор за британски младеж, планирал терористични атаки

Британски тийнейджър, за когото се смята, че е бил задържан от полицията само часове преди извършване на нападение срещу полицаи или войници, получи в петък на доживотна присъда, от която ще излежи минимум шест години затвор за тероризъм, съобщава "Ройтерс". Той ще бъде изпратен в лондонския затвор "Олд Бейли". 

19-годишният Матю Кинг е приел исляма по време на строгите мерки срещу COVID-19 и след това бързо се е радикализирал.

Той е гледал екстремистки материали в интернет, оглеждал е военни казарми и полицейски участък и публикувал онлайн изображение на служители, охраняващи съд с надпис "Целта е постигната".

Той също така е обсъждал желанието си да измъчва и убие американски или британски войник, съобщи командир Доминик Мърфи, ръководител на лондонското полицейско командване за борба с тероризма. По думите му, скоростта на саморадикализацията на Кинг е поразителна.

Запитан дали полицията го е арестувала точно навреме, когато нахлуха през май миналата година, Мърфи е потвърдил.

Кинг се призна за виновен в подготовката на терористични актове през януари.

Полицията каза, че е била предупредена през април 2022 г. за тийнейджъра, който живееше с майка си и двете си сестри в Есекс, североизточно от Лондон, чрез сигнали от няколко души.

След задържането му полицията е установила, че той се е опитал да купи ножове и меч онлайн. Иззета е раница, съдържаща очила и ръкавици за специални операции, които е закупил, заедно със знаме, свързано с групировката "Ислямска държава".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648