Доналд Тръмп и неговите дългогодишни опити да прави бизнес в Русия

ЕС и Свят 18.07.2021 19:00 Снимка: ДНЕС+

Доналд Тръмп и неговите дългогодишни опити да прави бизнес в Русия

Русия никога не се е опитвала да упражнява натиск върху мен. Нямам нищо общо с Русия - нито сделки, нито заеми, нищо. Това заяви през 2017 година тогавашният действащ американски президент Доналд Тръмп.

По време на управлението му неговото име често беше замесвано по различни линии с Москва.

През тази седмица пък британското издание Guardian цитира изтекли секретни документи, според които руският президент Владимир Путин лично е издал нареждане тайните специални служби на Русия да подкрепят Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ.

През 2019 година пък дългогодишният адвокат на държавния глава Майкъл Коен потвърди пред Конгреса в Щатите, че е излъгал по време на предизборната кампания през 2016 година, като е обявил, че плановете за отварянето на хотел под бранда Trump Tower в Москва са приключили още в началото на същата година.

По време на изслушването си той призна, че това не се е случило и че работата по проекта е продължила до юни същата година успоредно с провеждането на президентската кампания на Доналд Тръмп.

По повод новия доклад на Guardian от Business Insider разказват в публикация за всички интереси на американския президент в Русия през годините.

За първи път Доналд Тръмп започва разговори за инвестиции в страната през 1986 година, когато се среща с руския дипломат Юрий Дубинин. Двамата обсъждат възможността за изграждането на "голям луксозен хотел в близост до Кремъл", който да бъде направен в партньорство с руските власти. Това посочва самият Тръмп в своята книга "The Art of the Deal", издадена година по-късно.

През 1988 година обаче този план пропада. Като причина той посочва, че в Съветския съюз "никой не може да притежава нищо. Трудно е да си представи човек как харчи стотици милиони долари за нещо, което не може да притежава".

8 години по-късно - през 1996 година, бизнесменът прави посещение в Русия и обявява планове да инвестира 250 милиона долара в имотни проекти там. Това включва изграждането на две луксозни жилищни сгради под бранда Trump.

В крайна сметка и тази идея никога не се превръща в реалност. Но през следващите години опитите на Доналд Тръмп за бизнес в Русия и с руски бизнесмени не приключват.

Преди месеци Reuters излезе с разследване, според което поне 63 души с руски паспорти са придобили над 700 имота в 7 сгради, част от империята на Тръмп, на стойност от поне 98,4 милиона долара.

След 2000 година Доналд Тръмп се опитва да пробие отново на руския пазар чрез партньор - бизнесменът от руски произход Феликс Сатър. През 2005 година последният предлага на мястото на бивша фабрика за моливи да бъде изграден небостъргач в Москва. От свое име води преговори с местни инвеститори, но и този план пропада.

Семейство Тръмп обаче продължава да си партнира с Феликс Сатър, като между 2006 и 2008 година Доналд Тръмп-младши прави няколко поредни пътувания до Русия в негова компания включително и със сестра си Иванка Тръмп.

Между 2015 и 2016 година Сатър работи заедно с адвоката на Тръмп Коен по подновената идея за Trump Tower. Разговорите по него са продължили и след откриването на президентската кампания. Самият Майкъл Коен е имал контакти с прессекретаря на руския президент с който е имало разговори на Владимир Путин да бъде предложен луксозен имот в бъдещия небостъргач на стойност от 50 милиона долара./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448