Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения

ЕС и Свят 10.06.2023 09:13 Снимка: ДНЕС+

Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, съобщиха агенциите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван днес от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар а Лаго, включително в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.

 

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

„Той работеше прекрасно! Опитват се да съсипят живота му, както този на много други, надявайки се той да каже нещо лошо за Тръмп“, написа бившият президент за Наута в публикация в социалната мрежа „Трут Сошъл“.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.

 

Самият Тръмп съобщи още в четвъртък вечер в социалните мрежи, че е бил обвинен по случая с класифицираните документи и че е получил призовка да се яви в съда в Маями във вторник следобяд. Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация, отбелязват агенциите.

Обвиненията несъмнено крият опасност от тежки правни последици за Тръмп, включително възможността да влезе в затвора, ако бъде признат за виновен. Но те имат и огромни политически измерения, защото могат да обърнат хода на надпреварата за първичните избори на републиканците за излъчване на номинацията им за президент; бившият президент води в проучванията, но кандидатурата му отново поставя на изпитание готовността на ръководството и привържениците на Републиканската партия да подкрепят кандидат, който за втори път е обвиняем и срещу когото може да бъдат повдигнати и още обвинения.

Правните неволи на Тръмп доста се задълбочават, тъй като той вече е с повдигнати обвинения по друго дело в Ню Йорк, а освен това срещу него се водят и разследвания във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до повдигане на обвинения.

 

Специален прокурор Смит коментира обвинителния акт с думите, че той показва, че в САЩ законът е еднакъв за всички.

„Нашите закони за защита на информацията, отнасящи се до националната сигурност, играят ключова роля за опазването на националната сигурност на САЩ. Те трябва да се изпълняват. Нарушаването им крие опасност за страната ни. Спазването на върховенството на закона е основополагащ принцип за министерството на правосъдието на САЩ“, каза Смит на пресконференция във Вашингтон.

По първоначална информация делото е било разпределено на окръжен съдия Ейлийн Канън, която е назначение на Тръмп и която гледаше заведения от него иск срещу миналогодишното претърсване на имението му от ФБР, пише БТА.

Тръмп многократно е казвал, че е невинен и че не е извършвал никакви закононарушения. Днес той обяви, че ще направи промени в адвокатския си екип - защитниците му Джим Тръсти и Джон Роули ще бъдат заменени от нюйоркския адвокат Тод Бланш и кантора, чието име ще бъде обявено на по-късен етап. Бланш помага на Тръмп по друг обвинителен акт, този по 34 точки за купуване на мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс в заключителните дни на предизборната кампания през 2016 г.

Тръсти и Роули излязоха с общо изявление, в което обявиха, че се оттеглят от защитата на Тръмп, и добавиха, че това е „логичен развой“ предвид обстоятелството, че делото отива да се гледа в Маями.

Тръмп и съюзниците му окачествиха новия обвинителен акт като опит за очерняне на политически опонент. Особено остър беше сенатор Джош Холи, републиканец от Мисури, който написа, че „ако властимащите могат да хвърлят в затвора политическите си опоненти, когато си поискат, то вече нямаме република“.

Президентът демократ Джо Байдън заяви в отговор на журналистически въпрос, че не е коментирал обвинителения акт срещу Тръмп с главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд и че не възнамерява да го прави.

„Изобщо не съм разговарял с него и няма да го правя“, каза демократът.

Когато беше съобщена новината за обвинителния акт, той беше в Северна Каролина, където обсъждаше икономическата си програма. След това президентът се срещна с военнослужещи.

Говорителят на Белия дом Оливия Долтън заяви, че президентът не е знаел предварително за обвинителния акт срещу бившия си съперник и е научил за него, както всички останали. Тя не пожела да коментира повече от това.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095