До 5 години светът ще произвежда толкова зелена енергия, колкото е нужно за захранването на Китай

ЕС и Свят 07.12.2022 19:41 Снимка: ДНЕС+

До 5 години светът ще произвежда толкова зелена енергия, колкото е нужно за захранването на Китай

Капацитетът за производство на възобновяема енергия в света може да нарасне толкова много през следващите пет години, колкото през последните две десетилетия. Причината - растящите цени на енергията и климатичната криза принуждават много държави да се откажат от изкопаемите горива.

Според доклад на Международната агенция по енергетика ще има сериозно ускоряване на инсталациите за възобновяема енергия. Очаква се производството на зелената енергия да изпревари производството на енергия от въглища и да стане най-големият източник на електроенергия в световен мащаб до началото на 2025 г., пише CNN.

Очаква се енергийният капацитет да нарасне с 2400GW между 2022 г. и 2027 г., което е равно на целия капацитет за производство на електроенергия в Китай днес, според агенцията.

"Имаме ясен пример за това как настоящата енергийна криза може да бъде историческа повратна точка към по-чиста и по-сигурна енергийна система. Увеличаването на капацитета на възобновяемите енергийни източници е от решаващо значение, за да ограничим глобалното затопляне до 1,5 °C", коментира изпълнителният директор на международната енергийна агенция Фатих Бирол.

Покачващите се цени на повечето енергийни източници, включително петрол, природен газ и въглища, донесоха инфлация и ни показаха огромната зависимост на Европа от вноса на петрол и природен газ от Русия.

Европейският съюз забранява вноса на руски суров петрол по море, като идеята е блокът постепенно да прекрати 90% от вноса на петрол от Русия до края на годината. Потоците на руски природен газ по тръбопроводи към Европа сега са само 20% от нивото им преди войната, според анализатори.

Политическите и пазарните реформи в Китай, Съединените щати и Индия също стимулират растежа на възобновяемата енергия. Очаква от Китай да идва половината от новия глобален капацитет за възобновяема енергия между 2022 г. и 2027 г., според доклада на МАЕ.

Смята се, че Законът за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън да стимулира разширяването на възобновяемите енергийни източници в Съединените щати.

Растежът на възобновяемите енергийни източници ще се дължи най-вече на инвестиции в слънчева и вятърната енергия. Очаква се соларният производствен капацитет да се утрои през следващите пет години.

"Вятърът и слънчевата енергия ще произвеждат над 90% от възобновяемия енергиен капацитет, който ще бъде "добавен" през следващите пет години", казват от МАЕ./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648