Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

ЕС и Свят 15.04.2023 10:56 Снимка: ДНЕС+

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Стартиращите компании регистрират загуби, които се натрупват от години и са проблем за рисковите капиталисти, акционерите и кредиторите като SVB. Рискови капиталисти, банки и акционери са инвестирали твърде много в стартиращи компании, които са малко повече от завладяващи истории и убедителни предложения.

Фалитът на Silicon Valley Bank, 16-ата по големина банка в САЩ, разтърси световните пазари. SVB използва краткосрочни депозити за финансиране на инвестиции в дългосрочни облигации, акции и ипотеки - залог, че лихвените проценти няма да се повишат.

След като Федералният резерв започна да повишава агресивно лихвените проценти, за да забави инфлацията преди около година, пазарната стойност на дългосрочните инвестиции на SVB се срина, но ръководството успя да запази илюзията за платежоспособност, като оцени повечето от облигациите на банката по номинал, а не по пазарен стойност.

Тегленията на вложителите принудиха SVB да разкрие това счетоводно несъответствие, като продаде някои от своите облигации за загуба от 1,8 милиарда долара.

Следващото домино бяха нервните инвеститори, които бягаха от акциите на SVB, които паднаха с 60% на 9 март и още 65% до отварянето на пазарите на 10 март.

Преди деня да свърши, FDIC затвори SVB. SVB се фокусира върху стартиращи компании от Силициевата долина от самото си създаване и е помогнала на много хора да успеят.

Повечето стартиращи компании обаче губят пари - много пари - което представлява уникален набор от предизвикателства, които не стават очевидни, докато нарастващите лихвени проценти не смазват баланса на SVB. От години пишем за борбите при стартиране.

Тези стартиращи загуби, които се натрупват от години, са проблем за рисковите капиталисти, акционерите и кредиторите като SVB. SVB можеше да фалира, дори ако не беше направил глупав залог, че лихвените проценти няма да се увеличат.

Слабият фондов пазар от декември 2021 г. насам направи набирането на средства предизвикателство за нерентабилните стартиращи фирми, принуждавайки ги да използват банковите си кредитни линии и да теглят банковите си депозити.

Инвестициите на SVB в дългосрочни ценни книжа просто доведоха до това проблемите с фиксирането да бъдат разкрити по-рано, отколкото по-късно. Загубите на Amazon, когато беше стартираща компания, в продължение на десетилетие, изглеждаха големи по това време, но всъщност бяха по-малки от много от днешните стартиращи компании.

Някои рискови капиталисти публично се смеят на загубите при стартиране (въпреки че се притесняват насаме), посочвайки Amazon.com, който имаше загуби години наред, преди да се превърне в гиганта, който е днес.

Но всъщност малко стартиращи компании са били толкова успешни като Amazon, а загубите й, които изглеждаха големи по онова време, са по-малки от много от днешните стартиращи компании.

Amazon стана печеливш през 10-ата си година, когато имаше кумулативни загуби от 3 милиарда долара. Най-малко 18 публично търгувани американски "еднорози" - компании, оценени на и повече от 1 милиард долара, имат над 3 милиарда долара кумулативни загуби, три от които имат над 10 милиарда долара. Освен това повечето са много по-стари от 10 години. Средната възраст на 144-те публично търгувани еднорога в Америка е 14 години.

Докато кумулативните загуби от $3 милиарда на Amazon са приблизително равни на приходите му през 10-та година, почти 60% от публично търгуваните американски еднорози имат кумулативни загуби, по-големи от приходите им през 2021 г., което означава, че дори да станат печеливши — голямо ако — ще бъде трудно за да преодолеят кумулативните си загуби.

Някои рискови капиталисти казват, че нещата се обръщат, като стартиращите фирми са на върха на рентабилността. Фактите говорят друго.

Процентът на публично търгуваните американски еднорози, които са печеливши, нарасна до 19% през 2021 г. от 16% през 2020 г. и 12% през 2019 г., но спадна обратно до 12% през първите три тримесечия на 2022 г.

Краят на блокировките не само означава край на лесни пари; това също означаваше края на високия ръст на приходите за стартиращи компании, които предоставяха услуги на хора, останали в домовете си.

Заблудите умират трудно. CBI Insights съобщава, че има 1207 частни еднорози и че общата им оценка през март 2023 г. е 3,79 трилиона долара.

Малцина вярват в тези самооценки, тъй като пазарната капитализация на публично търгуваните еднорози намалява от края на 2021 г. Почти всеки публично търгуван американски еднорог отбеляза спад на пазарната си капитализация с поне 50% от пика в края на 2021 г., а повечето с над 80%.

Частните стартиращи компании също увеличават печалбите си, отчасти защото не трябва да публикуват одитирани отчети.

Например Revolut, един от най-добрите европейски финтех стартъпи, наскоро обяви, че е печеливш през 2021 г., очевидно едва вторият европейски финтех, постигнал рентабилност. Но след това се разкри, че е печелившо само поради щастливи инвестиции в крипто. Освен това одиторът на Revolut каза, че не може да провери тези инвестиции.

Не е необходима докторска степен по ракетни науки, за да се знае, че стойността на биткойн и други крипто са паднали повече от половината от пика си през 2021 г. и така Revolut вероятно е загубил пари през 2022 г.

Реалността е, че най-добрите стартиращи компании са първите, които стават публични. Тези, които остават частни, като цяло несъмнено са в по-лошо състояние от тези, които са станали публични.

Истинската им пазарна стойност със сигурност е далеч по-малка от тяхната самооценка от 3,79 трилиона долара. Според няоки експерти тя трябва да е реално по-малко от 500 милиарда долара. Тези реалности оказват влияние върху компаниите с инвестиции в частни стартиращи компании.

Например проблемите на SoftBank. Цената на акциите на Softbank падна с повече от 50% от пика си в началото на 2021 г. и статия от 16 март 2023 г. на Wall Street Journal, озаглавена "Трусовете на SVB ще разтърсят SoftBank", предупреждава за допълнителни загуби от портфолиото на стартиращите компании.

Друга статия на Wall Street Journal, публикувана на същия ден, описва "стойността от 23 милиарда долара, изтрита от гигантските притежания на Tiger Global от стартиращи фирми по целия свят", включително майката на TikTok ByteDance и разплащателната компания Stripe.

В тази статия също така се отбелязва, че ръководителят на фонда на Харвардския университет предупреди в годишното си писмо през октомври 2022 г., че мениджърите на рискови предприятия не намаляват достатъчно стойността на своите частни инвестиции.

Фалитът на SVB трябва да бъде сигнал за събуждане за глобалната стартираща система. Твърде много рискови капиталисти, банки и акционери са инвестирали в твърде много стартиращи компании, които са малко повече от завладяващи истории и убедителни предложения./money.bg

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993