Десетки арестувани в Иран заради водни протести

ЕС и Свят 27.11.2021 19:51 Снимка: ДНЕС+

Десетки арестувани в Иран заради водни протести

Иранската полиция съобщи, че 67 протестиращи са били арестувани по време на насилствени протести в град Исфахан заради пресъхването на жизненоважна река, информира "Франс прес".

"Арестувахме 67 от главните действащи лица и агитатори зад проблемите" в петък в града, уточни полицейският генерал Хасан Карами пред информационната агенция "Фарс".

Междувременно полицейски части борба с безредици са били разположени днес в Исфахан, ден след насилствените протести заради пресъхването на реката.

Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ по време на сблъсъците с хвърлящи камъни в протеста на около 500 души в коритото на река Заяднех Рууд, която пресича централния град.

"Ситуацията е спокойна в коритото на река Заяднех Рууд, а улиците са празни, но чух, че на моста Хаджу са разположени полицейски части за борба безредици", каза жител, който работи в района.

Демонстрацията вчера беше последната от началото на протестите на 9 ноември в Исфахан, магнит за туристи заради величествените си джамии и културни обекти, включително исторически мост, който пресича пресъхналата река.

Но той беше първият насилствен протест.

Коритото на реката беше мястото за събиране на фермери и други хора от цялата провинция Исфахан, протестиращи срещу липсата на вода от 9 ноември.

Сушата е причина, но те също така обвиняват властите, че пренасочват вода от града за снабдяване на съседната провинция Язд, която също изпитва отчаяно недостиг на вода.

"Преди се разхождах по коритото на реката с приятели, но днес полицейски части за борба с безредици са разположени в голям брой близо до моста Хаджу и те молят хората да избягват района", отбеляза 50-годишна жена.

По време на сблъсъците вчера някои хора са подпалили обекти в града.

"След като фермерите напуснаха, опортюнистите и контрареволюционерите бяха изоставени, което улесни апарата за сигурност, особено полицията, да идентифицира и арестува онези, които унищожават обществена и държавна собственост", каза началникът на полицията в Исфахан Мохамед-Реза Мирхейдари по телевизията.

Но членове на силите за сигурност са били поразени от огън от ловни пушки, посочи той, без да уточни колко. Един от тях е намушкан, въпреки че състоянието му е задоволително.

Журналист от "Фарс" информира, че два булдозера са били използвани за унищожаване на тръбопровод, отвеждащ вода от провинция Исфахан до Язд./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448