Държавите от ЕС ще обсъдят налагането на таван на цената на руския петрол

ЕС и Свят 02.02.2023 08:23 Снимка: ДНЕС+

Държавите от ЕС ще обсъдят налагането на таван на цената на руския петрол

Страните членки на ЕС ще опитат да постигнат до петък разбирателство по предложението на Европейската комисия за налагането на таван на цената на руските петролни продукти, предаде Ройтерс. До такова не се стигна днес поради сериозните различия сред страните, посочват дипломати.

Еврокомисията предложи миналата седмица от 5 февруари да влезе в сила таван от 100 долара за барел първокласни руски петролни продукти, като например дизел, и 45 долара за барел продукти от по-ниско качество, като например мазут.

Пределните цени трябва да бъдат одобрени от всички страни членки на ЕС. Посланиците им в Брюксел ще се срещнат в петък в опит да стигнат до сделка, съобщиха за Ройтерс трима дипломати.

Полша и трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, обаче настояват таваните да бъдат по-ниски, за да бъдат намалени приходите на Кремъл, ползвани основно за финансирането на войната в Украйна. Според един от дипломатите ЕС няма много място за маневриране, тъй като таваните са договорени на тези нива в рамките на Г-7, предаде БТА.

Пределните цени на руските петролни продукти и на суровия петрол с руски произход действат посредством налагането на забрана на западните застрахователни и корабни компании да застраховат или превозват руски товари, ако те са закупени на по-високи от посочените цени.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648