Дания е изпратила на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

ЕС и Свят 24.05.2022 08:52 Снимка: ДНЕС+

Дания е изпратила на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че Дания е предоставила на Украйна противокорабни ракети, а Чехия - танкове и хеликоптери за огнева поддръжка, съобщи АФП.

Той изрази благодарност на Дания, която обяви прехвърлянето на пускова установка "Харпун" и ракети за Украйна, за да "помогне на Украйна да защити бреговете си", и на Чехия за доставката на "хеликоптери, танкове и ракетни системи".

Според Остин няколко държави, сред които Италия, Гърция, Норвегия и Полша, също са обявили прехвърлянето на "критично необходими артилерийски системи и боеприпаси" за Украйна.

По-рано източник съобщи, че Чехия е предала на украинските въоръжени сили остарелите системи за залпов огън RM-70. Прага беше и първата страна, която изпрати танкове в Украйна.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на военна агресия за защита на Донбас в отговор на молба за помощ от лидерите на Донецката и Луганската народна република.

Украйна скъса дипломатическите си отношения с Русия, редица държави наложиха санкции срещу нея и започнаха да предоставят военна и финансова помощ на Киев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648