Д-р Волфганг Шусел: Разделянето с Китай е невъзможно

ЕС и Свят 09.12.2023 16:36 Снимка: ДНЕС+

Д-р Волфганг Шусел: Разделянето с Китай е невъзможно

Разделянето с Китай е невъзможно. Ако САЩ се разделят с Китай БВП на света ще понесе огромна загуба, която ще бъде по-голяма от тази, която причиниха финансовата криза от 2007-2008 г. и пандемията от COVID-19. „Не смятам, че ще има разделяне с Китай", - заяви бившият премиер на Австрия д-р Волфганг Шусел, който е в Гуанджоу за участие в международната конференция „Разбирането на Китай".

В интервю за КМГ д-р Волфганг Шусел сподели, че Китай е модерна страна. „В Китай виждам огромни инвестиции в развитието на зелената енергия. Навсякъде в планинските райони има инсталации за фотоволтаични паркове и турбини за вятърни паркове. Транспортната инфраструктура е модерна. Китай е на водещо място по много сектори в промишленото производство", - добави още Шусел.

Споделяйки своето мнение за инициативата „Един пояс, един път" и инициативите за глобално развитие, глобална сигурност и глобална цивилизация, д-р Волфганг Шусел заяви, че те са доказателство за нарастващата роля на Китай в международните отношения. Конструктивните инициативи за глобално управление са необходими. Не се надяваме на еднополюсен свят, ние и Китай ще работим да се създаде многополюсен свят.

„Китай и Европа са изправени пред общи предизвикателства и глобални рискове. Провеждаме сериозно сътрудничество в декарбонизацията. Смятам, че можем да си сътрудничим в областите в борбата с тероризма, справянето с атаките в киберпространство, разрешаването на регионалните конфликти, справянето с инфлацията и други", - сподели още бившият премиер на Австрия.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878