COVID-19 върна човешкото развитие с 5 години назад

ЕС и Свят 08.09.2022 16:25 Снимка: ДНЕС+

COVID-19 върна човешкото развитие с 5 години назад

В публикуван доклад на ООН се посочва, че безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече Covid-19, е върнал човешкия прогрес с пет години назад. Освен това е подхранил глобална вълна от несигурност, информира АФП.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) обяви, че за първи път от създаването му преди повече от 30 години индексът на човешкото развитие – мярка за продължителността на живота, образователните нива и стандарта на живот в страните – е намалял за две поредни години, през 2020 и 2021 година.

„Това означава, че умираме по-рано, че сме по-слабо образовани, че доходите ни намаляват“, заяви в интервю за АФП ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер.

„Само по три параметъра можете да разберете защо толкова много хора започват да се чувстват отчаяни, разочаровани, притеснени за бъдещето“, каза той.

Индексът на човешкото развитие непрекъснато се повишаваше в продължение на десетилетия, но през 2020 г. започна да се свлича и продължи спада си през 2021 г., заличавайки постиженията от предходните пет години, се казва в документа.

Озаглавен „Несигурни времена, неспокоен живот“, докладът посочва пандемията Covid-19 като основен двигател на световното влошаване, но също така казва, че нарастващият брой кризи – политически, финансови и тези, свързани с климата – не са дали време на населението да се възстанови.

„И преди сме имали бедствия. И преди сме имали конфликти. Но съвкупността от това, с което се сблъскваме в момента, е сериозна пречка за човешкото развитие“, казва Щайнер.

Според проучването този спад е наистина глобален, тъй като засяга повече от 90 % от държавите по света.

Швейцария, Норвегия и Исландия запазват местата си на върха на списъка, докато Южен Судан, Чад и Нигер са на дъното.

И докато някои страни са започнали да се възстановяват от пандемията, много други в Латинска Америка, Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Карибския басейн все още не са се справили с проблема, преди да настъпи нова криза – войната в Украйна.

„Въпреки че последствията от руската инвазия в Украйна върху продоволствената и енергийната сигурност все още не са изчислени в тазгодишния индекс, „без съмнение перспективите за 2022 година са мрачни“, казва Щайнер.

В доклада се посочва и че трансформационните сили като изменението на климата, глобализацията и политическата поляризация, поставят човечеството пред сложно ниво на несигурност, „невиждано никога досега в човешката история“, което води до нарастващо чувство на несигурност.

Друг проблем, който се изтъква е загубеното доверие.

„Хората са загубили доверие един в друг“, отбелязва Щайнер.

Докладът има и положителна нотка, казвайки, че всички показатели в индекса на човешкото развитие могат да бъдат подобрени чрез фокусиране върху три основни области: инвестиции във възобновяема енергия и подготовка за бъдещи пандемии, застраховка за преодоляване на шокови ситуации и иновации за укрепване на капацитета за справяне с бъдещи кризи.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648