Човек на папата брани българския храм в Рим

ЕС и Свят 10.10.2013 23:07

Ректор на Папския Латерански университет в Рим професор Енрико Дал Ковало застава зад каузата за връщането на българите в църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий" в италианската столица. В момента храмът, в който родни високопоставени делегации и общността ни в Италия отбелязват всеки 24 май, е в реставрация и затова той е заключен, отбеляза пред Дал Ковало.
Така наречената "българска църква" в центъра на Рим, в непосредствена близост до емблематичния фонтан "Ди Треви", бе предоставена на родната църковна общност от папа Йоан Павел Втори.

"За мен е голямо удоволствие да се занимавам с този въпрос", отбеляза монсеньорът. В момента вървели преговорите за подновяване на конвенцията между България и Светия престол.

Монсеньорът бе удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за библиотекознание и информационни технологии от ректора проф. Стоян Денчев. Официалната церемония се състоя в рамките на Националната научна конференция "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование", съобщава standartnews.com.

Сред участниците в нея бяха зам.-образователният министър Мукаддес Налбант, шефът на фонда за научни изследвания Пламен Мишев, шефът на държавната агенция "Архиви" Иван Комитски и Силвия Хачерян от Министерство на културата. /БЛИЦ


CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448