Чейни: Тръмп е невиждана досега заплаха

ЕС и Свят 12.05.2021 11:24 Снимка: ДНЕС+

Чейни: Тръмп е невиждана досега заплаха

Председателката на републиканската конференция в Камарата на представителите на САЩ Лиз Чейни (дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни) заяви, че твърденията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. в САЩ са откраднати, представляват заплаха, която "Америка никога не е виждала досега".

В навечерието на почти сигурно гласуване за отстраняването й от лидерска роля в Републиканската партия, предизвикателната Чейни прегърна падането и предложи последен призив към колегите си: "Трябва да говорим истината", пише "Гардиън".

Чейни коментира, че Тръмп "е предизвикал насилствена атака срещу Капитолия в опит да открадне изборите" и остава непоколебим в "агресивните си усилия да убеди американците, че изборите са му откраднати".

"Няма да седя и да гледам мълчаливо, докато други водят нашата партия по път, който изоставя върховенството на закона и се присъединява към кръстоносния поход на президента, за да подкопае нашата демокрация", каза тя.

Коментарите на Чейни идват в навечерието на второто гласуване на доверие от страна на Републиканската партия относно позицията й на председател на конференцията, което се очаква да загуби след одобренията на лидера на камарата на малцинството Кевин Маккарти, Стив Скалис и самия Тръмп на представителя Елиз Стефаник за длъжността.

Стефаник подкрепи твърденията на Тръмп, че изборите през 2020 г. в САЩ са откраднати.

Републиканците са готови да отстранят Чейни от лидерската й позиция в Камарата заради отказа й да подкрепи "голямата лъжа" на Тръмп, че миналогодишните избори са му откраднати. Чейни е представител на Уайоминг, от републиканска политическа династия, беше един от 10-те републиканци, които гласуваха за импийчмънт на Тръмп за "подстрекателство към въстание" след смъртоносната атака на Капитолия от 6 януари.

През следващите седмици нейните твърдения, че изборите през 2020 г. са валидни и че Тръмп е сгрешил, забиха клин между нея и други републиканци, които остават верни на бившия президент.

Носейки значка, копираща бойното знаме на Джордж Вашингтон, Чейни обоснова позициите си, като посочи времето си в държавния департамент на САЩ, сравнявайки атаката на Капитолия със събития, които е виждала в авторитарни страни.

"Тук не става въпрос за политика. Тук не става въпрос за партийност", каза Чейни. "Тук става въпрос за нашия дълг като американци."

Ситуацията с Чейни е знак за трайната хватка на Тръмп върху Републиканската партия. Свалянето й идва, когато републиканците в Аризона извършват фалшив одит на гласовете в окръг Марикопа, Аризона, като наемат фирма, наречена Cyber ​​Ninjas, за разследване на теории на конспирацията, включително фалшивото твърдение, че бюлетини със следи от бамбук били внесени контрабандно от Азия. 

"Изборите приключиха. Това е върховенството на закона", коментира Чейни./news.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386