Бягащи от мобилизация украинци нападнаха граничар

ЕС и Свят 25.05.2024 15:02 Снимка: ДНЕС+

Бягащи от мобилизация украинци нападнаха граничар

В Закарпатието двама украинци, укриващи се от военна служба, нападнаха граничар, взеха му оръжието и избягаха в Румъния, предаде УНИАН.

Според журналиста Виталий Глагола инцидентът е станал между граничните участъци „Деловое“ и „Богдан“. Граничарят се отзовал на задействане на сигнална мина, но е бил нападнат от нарушители на границата. „След като открил двама мъже, граничарят произвел два предупредителни изстрела във въздуха, но вместо да спрат, нарушителите го нападнали и му отнели пистолета Форт 12 Р“, пише Глагола. Той добави, че нарушителите са стреляли пет пъти към граничаря, но за щастие не са улучили. „Нарушителите са успели да избягат с иззетото оръжие, преди да пристигне помощта, и са пресекли държавната граница на Украйна“, отбелязва журналистът. Той добави, че инцидентът в момента се разследва.

По-рано съобщено, че граничар е застрелял мъж при опит да премине нелегално границата с Румъния. При преследването на беглеца военните са произвели няколко предупредителни изстрела от служебното си оръжие. Впоследствие те открили тялото на мъж с огнестрелна рана в главата.

Според румънските граничари в хода на войната 11 000 украински мъже са преминали нелегално границата им.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532