Бутиджидж защити Байдън за спирането на Keystone XL

ЕС и Свят 22.01.2021 08:40 Снимка: ДНЕС+

Бутиджидж защити Байдън за спирането на Keystone XL

Номинираният за министър на транспорта Пийт Бутиджидж защити решение на новата администрация в Белия дом, предаде Fox News.

Той заяви в четвъртък, че решението на новия американски президент Джоузеф Байдън да блокира тръбопровода Keystone XL ще има положителен ефект върху заетостта, въпреки опасенията на синдикатите за загубата на повече от хиляда работни места.

"Екологичните идеолози сега надделяха и над хиляда мъже и жени са вече без работа", се казва в изявление на Северноамериканските строителни синдикати след действието на Байдън.

Те ще бъдат компенсирани от нови позиции, създадени при преминаването на новата администрация към целите, съобразени с климата, увери Бутиджидж.

Припомяме, че Байдън планира да отмени разрешителното за петролопровода Keystone XL. Това ще е един от първите му актове като президент на САЩ, вероятно още в сряда, когато встъпи в длъжност.

Вече бившият президент на САЩ Доналд Тръмп посочи енергийния проект за 9 милиарда долара като приоритет.

Байдън бе вицепрезидент по време на администрацията на Барак Обама, когато бе отхвърлен проектът като противоречащ на усилията в борбата с климатичните промени.

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази, които вероятно ще бъдат подписани от Байдън още в първия ден на президентството.

Обама отряза проекта през 2015 г., като се мотивира, че Канада ще обере повечето икономически плодове, докато в същото време проектът ще увеличи емисиите на парникови газове. През 2017 г. Тръмп издаде разрешително работата по строежа да продължи. Няколко правозащитни организации съдят американското правителство./news.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359