България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

ЕС и Свят 18.06.2021 19:15 Снимка: ДНЕС+

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

Великобритания е водеща в останалата част на Европа по ваксиниране на гражданите си, пише Евронюз.

По отношение на абсолютния брой ваксинации Обединеното кралство, което одобри първата си ваксина срещу COVID-19 на 2 декември, близо три седмици преди ЕС, е в надпревара за имунизиране на своето население.

Пълната ваксинация обикновено изисква две ваксини. Някои страни отлагат втората доза в полза на ваксиниране на колкото се може повече хора на поне с първа.

България и Русия са на последните место в Европа с по 10% цялостно ваксинирано население. На първите места са съответно Малта (60,9%), Великобритания (46,9%), Исландия (46,2%), Унгария (40,6%), Кипър (34,1%) и Сърбия 31,9%).

Обединеното кралство е прилагало най-много ваксини като цяло, но води и по отношение на ваксинациите на глава от населението.

Сърбия и Унгария също са силни по този показател. И двете разшириха портфолиото си от ваксини, като закупиха ваксини, произведени в Русия и Китай.

България е на последно място в ЕС и сред последните в Европа с близо 23 хил. ваксинирани на 100 000 души, но успява да изпревари Украйна, Беларус, Албания, Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова.

Има твърдения, че при разпространението на COVID ваксините се наблюдава развитието на "ваксинен апартейд" в някои части на света.

В началото на февруари Световната здравна организация - СЗО заяви, че 9 от 10 ваксинации са в по-богатите страни.

Няколко относително по-бедни страни - по стандартите на Европейския съюз - започнаха да ваксинират по-късно и обхванаха по-малко хора. Списъкът включва държави като Украйна, Молдова, Албания, Черна гора и Беларус.

Сърбия и Люксембург са сред отклоненията в класацията.

По отношение на своето богатство Сърбия ваксинира повече от средното.

Обратното - Люксембур, която е най-богатата от представените държави, има по-нисък процент на ваксинация.

Друг интересен показател е на коя група хора всяка държава е избрала първо да ваксинира срещу COVID-19.

Страните в проучване са разделени по равно между здравни специалисти и възрастни хора.

Има няколко държави като Турция, Сърбия, Чехия и България, които избраха да ваксинират първо политиците. В някои случаи това може да е начин да се опитат да успокоят страховете на популацията, скептично настроена към ваксината./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448