Британски вестник: Чарлз Трети е собственик на хотел в окупиран кипърски град

ЕС и Свят 13.02.2024 19:17 Снимка: ДНЕС+

Британски вестник: Чарлз Трети е собственик на хотел в окупиран кипърски град

Крал Чарлз Трети е собственик на хотел в изоставеното предградие Вароша на окупирания кипърски град Фамагуста, твърди британският информационен портал express.co.uk – електронно издание на таблоидите „Дейли експрес“ и „Сънди експрес“, пише кипърският вестник „Филелефтерос“.

Според публикацията британското издание е видяло и планове за превръщането на града-призрак в туристически курорт.

По-конкретно се твърди, че британският крал е собственик на хотел „Голдън сандс“, който при откриването си през 1974 г. е бил първият седемзвезден хотел в света. Освен това той е толкова голям, че е разполагал с вътрешна железница за превозване на гостите си.

Британското кралско семейство обаче отрече информацията, че кралят има хотел във Фамагуста, уточнява таблоидът.

Същевременно циркулират твърдения, че хотелът се използва от Обединеното кралство за военни операции. Запитване в този смисъл направи депутатът от Консервативната партия в британския парламент Марк Франсоа, но министерството на отбраната в Лондон отрече хотелът да се използва като военна база.

Според „Експрес“ група милиардери от цял свят е хвърлила око на Вароша за бъдещо туристическо развитие с казино, луксозни хотели, магазини и ресторанти. Мухаммет Ясарата, изпълнителен директор на консорциума „Парадайз и Премиер“ (Paradise and Premier), който работи в Северен Кипър, Турция и Малта, е заявил във връзка с плана за развитие на Вароша, че сега е моментът Европа да представи конкурент на Лас Вегас в привличането на туристи от всички краища на планетата.

Предградието на Фамагуста Вароша до 1974 г. е една от водещите и най-луксозни туристически дестинации в Източното Средиземноморие, която привлича много знаменитости, някои от които притежават и имоти в курорта. След турското нахлуване през 1974 г. обаче зоната е окупирана и затворена от турската армия. През последните години тя беше отворена за кратки туристически посещения. За разлика от други части на окупирания Северен Кипър, имотите във Вароша не са заети от турски заселници и все още официално принадлежат на старите си собственици, поради което често въпросът е използван като разменна монета в преговорите между кипърските турци и кипърските гърци. Темата за имотите във Вароша е особено чувствителна за правителството на Република Кипър, предаде БТА.

Кипърски официални източници, цитирани от агенция КНА, са определили публикацията като „манипулирана“ отвън и направена с цел да подкопае диалога за решаване на кипърския въпрос.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612