Борис Джонсън твърди: Имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

ЕС и Свят 11.06.2021 08:48 Снимка: ДНЕС+

Борис Джонсън твърди: Имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън настоя, че между Великобритания, Европейския съюз и САЩ имало "разбирателство" относно защитата на мира в Северна Ирландия, след като напрежението се разрази след Брекзит, съобщава "Франс прес".

След първия си разговор лице в лице с американския президент Джо Байдън в навечерието на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7, Джонсън увери, че всички страни са се съгласили "да се уверим, че поддържаме баланса на мирния процес и... оптимист съм, че можем да го направим".

Двамата държавни ръководители приеха нова "Атлантическа харта", по модела на декларацията на техните предшественици от Втората световна война (Уинстън Чърчил и Франклин Д. Рузвелт), обещавайки съгласувани действия за възстановяване от пандемията, глобалната сигурност и климатичните промени.

След хаоса на президентството на Доналд Тръмп, Джонсън заяви, че 90-минутният му разговор с Байдън бил "глътка свеж въздух".

Двамата ръководители се договориха за нова съвместна работна група, която да проучи как да възобнови пътуването между Великобритания и САЩ след успешните кампании за ваксинация срещу коронавируса в двете страни.

Те също така са се ангажирали да работят за "разширяване на търговията и напредък към бъдещо споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и САЩ" според "Даунинг Стрийт" 10.

Байдън предупреди, че всяко отстъпление на Великобритания по отношение ангажиментите към ЕС след Брекзит във връзка със Северна Ирландия може да попречи на търговските преговори със САЩ./news.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438