Блинкен: Русия да избере деескалацията

ЕС и Свят 06.12.2021 12:57 Снимка: ДНЕС+

Блинкен: Русия да избере деескалацията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се надява, че Русия ще избере деескалация по въпроса за Украйна и ще изтегли войските си от границата. Той направи това изявление в интервю за шведската телевизия, като препис от разговора беше разпространен от пресслужбата на Държавния департамент.

"Силно се надявам, че Русия ще предпочете да поеме по пътя на деескалацията, ще изтегли войските си и ще използва дипломацията за преодоляване на съществуващите различия", каза той, обобщавайки срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ в Стокхолм.

Ръководителят на американската външна политика допълни, че САЩ са готови да помогнат по този въпрос, по-специално за ускоряване на изпълнението на споразуменията от Минск, които според Блинкен "биха могли да бъдат начин за разрешаване на спора за Донбас или Източна Украйна".

Освен това по време на разговорите Блинкен "е заявил на руския си колега Лавров, че ако Русия извърши какъвто и да е акт на агресия срещу Украйна, това ще има сериозни последствия", се казва в стенограмата.

Държавният секретар на САЩ също смята, че заплахата за Украйна от страна на Русия е "много сериозна".

"Тя [заплахата] е много сериозна, защото наблюдаваме концентрация на значителни военни сили близо до границата с Украйна. Станахме свидетели на усилия за дестабилизация в Украйна, на пропагандна кампания срещу Украйна в социалните медии, чиито мащаби са се увеличили около десет пъти", се казва в изявлението на Блинкен.

"Истинският проблем е следният: виждали сме го и преди. <...> Видяхме го през 2014 г., когато в крайна сметка станахме свидетели на нахлуването в Украйна на руските сили и на тези, които работят за тях", твърди още държавният секретар на САЩ. "Просто не можем да поемем риска това да се повтори. Последствията биха били ужасни. Това не е в интерес на никого. Ето защо смятахме, че е важно да обясним ясно на Русия последствията, които биха възникнали в случай на агресия срещу Украйна. Надявам се, че това ще повлияе на намеренията на [руския президент Владимир] Путин и Русия ще избере друг курс", смята той.

Междувременно ръководителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон се стреми към "стабилни и предвидими" отношения с Москва. "Има области, в които интересите ни съвпадат, в които можем и трябва да работим заедно. Например по въпроса за придобиването на ядрени оръжия от Иран, на което се противопоставят и двете страни. Но ако Русия тръгне в посока на конфронтация и агресия към Украйна, това ще е в обратна посока на стабилността и предвидимостта в отношенията ни", каза Блинкен./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648