Блинкън: Разговаряме с Русия, за да избегнем ядрения конфликт

ЕС и Свят 26.09.2022 12:36 Снимка: ДНЕС+

Блинкън: Разговаряме с Русия, за да избегнем ядрения конфликт

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон поддържа връзка с Москва относно риска конфликтът в Украйна да прерасне в ядрена война.

Той заяви пред CBS News, че САЩ дават ясно да се разбере от Кремъл, че "последствията биха били ужасяващи". Той допълни, че администрацията на Байдън има "план" в случай на ескалация, но че е "решена тази война да не се разширява, да не става по-широка".

Блинкън посочи, че руският президент Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна "от гледна точка на това, което се е опитвал да постигне", като се има предвид, че първоначалната му цел е била да "заличи идентичността на Украйна като независима държава". Въпреки това той отбеляза, че Русия "в този момент не е демонстрирала никакво желание да участва в смислени дискусии" и че в момента не се водят мирни преговори със САЩ.

"Докато правим всичко възможно, за да помогнем на украинците да се защитят, докато правим всичко възможно, за да мобилизираме други страни да окажат натиск върху Русия, ние също така сме решени тази война да не се разраства, да не се разширява", добави Антъни Блинкън.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648