Бизнесът в най-голямата икономика се пита: Къде изчезнаха 4,3 млн. души?

ЕС и Свят 23.10.2021 14:30 Снимка: ДНЕС+

Бизнесът в най-голямата икономика се пита: Къде изчезнаха 4,3 млн. души?

Есента трябва да даде началото на края на недостига на служители, които измъчва най-голямата икономика в света. Допълнителните помощи за безработица изтичат. Училищата отварят, което позволява на множество родители да се освободят от задачата да гледат децата си целодневно. И така, икономистите и предприемачите смятаха, ще последва наводнение от служители, пише The New York Times.

Но се случи друго: през септември броят на заетите намаля. Пет милиона души по-малко работят в края на деветия месец отколкото преди началото на пандемията. Три милиона по-малко търсят работа.

Мудният процес създава главоболие за администрацията на Байдън, която разчита на силното икономическо възстановяване да даде инерция на политическите ѝ планове. Наблюдателите не знаят колко дълго тази ситуация ще се задържи.

Републиканците хвърлиха вината върху щедрите помощи за безработица, но щатите, които спряха плащанията по-рано, не отчетоха увеличение на заетите. Демократите смятат, че компаниите могат да намерят работници, ако увеличат заплатите - но недостигът не е ограничен само до сектори с ниски възнаграждения.

Икономистите посочват, че има множество сложни и преплетени фактори - много от които продължават да имат ефект.

Здравната криза прави работата опасна за някои хора, а натрупаните през пандемията спестявания помага на други да отказват предложенията за работа, които не искат. Психологията също играе роля: изследванията показват, че пандемията накара много хора да преосмислят приоритетите си. И вълната отворени позиции ги мотивира да чакат по-добри предложения.

Крайният резултат е, че за първи път от десетилетия работниците по цялата стълба на доходите определят правилата. И използват позицията си не само за по-високи заплати, но и за по-гъвкави часове, по-щедри социални придобивки и по-добри условия.

Рекордните 4,3 млн. са напуснали работа през август. "Сякаш цялата страна се намира в някакъв вид синдикални преговори", обобщава Бетси Стивънсън, икономист от Университета в Мичиган и съветник на президента Обама. "Не знам кой ще спечели, но изглежда, че работещите имат предимство".

Къде изчезнаха 4,3 млн. работници, пита и The Wall Street Journal. Изданието изчислява, че толкова по-голям щеше да е броят на заетите, ако същият дял от населението на възраст над 16 г. работи или търси работа, както преди пандемията. През февруари 2020 г. то бе 63,3%, а през септември т.г. е 61,6%.

Липсата идва в момент, в който американските работодатели се опитват да запълнят десет милиона работни места и да посрещнат растящото търсене от страна на потребителите.

В сектори като производство, търговия на дребно, транспорт и логистика, комунални услуги, професионални и бизнес услуги служителите напускат или на, или близо до рекордни в историята темпове. Участието на пазара на труда спада сред всички демографски групи и сектори, но особено бързо сред жените, работниците без диплома за висше образование и тези, които работят в по-нископлатени индустрии - в хотелите, ресторантите и в грижата.

Спадът в заетостта в началото на пандемията е най-големият от поне Втората световна война насам. През миналото лято се отчете частично възстановяване, но оттогава се задържа около най-ниските нива от 70-те години насам - въпреки значителния икономически ръст и най-силното покачване на заплатите от години.

Някои икономисти допускат, че ситуацията отразява по-дългосрочни промени: движено от пандемията по-ранно пенсиониране. Редица експерти очакват недостигът да продължи години, а някои дори допускат, че това ще е новото нормално: от 52-ма икономисти, запитани от изданието, 22-ма смятат, че участието на пазара на труда никога няма да се завърне на предпандемични нива.

Обичайно, след рецесия, потребителите избягват да харчат фриволно, а бизнесът да раздува щата - и съкратените по-рано търсят трескаво работа. Този път търсенето е стабилно, работодателите търсят нов персонал под дърво и камък, но служителите не искат или не могат да се върнат.

Ситуацията е особено трудно за големите работодатели, които традиционно увеличават броя на заетите покрай празниците. Amazon и Walmart търсят поне 300 хил., а UPS и FedEx имат планове да наемат 200 хил.Добрата новина е, че служителите печелят по-високи заплати. Продуктивността им също расте: с 5% между първото и второто тримесечие на 2021 г.

Някои от причините са свързани. Детските градини, където не достигат служители, връщат семейства. Броят на хората, заети в детската грижа, пада със 108,7 хил., или 10,4%. Заплатите на заетите растат също с 10%. Така е по-трудно да бъде намерено място за детето, а където има такова, е по-скъпо. Което кара някои родители просто да си останат вкъщи.

Затварянето на граници намали броя на имигрантите. Редица бейби бумъри, които се опасяват от вируса и чиито състояние нарасна заради бичия пазар, се пенсионират по-рано. Помощите също играят роля: много хора се замислят два пъти, преди да се върнат на тежки, но нископлатени позиции.

Работодателите започват да се нагаждат: ресторантите например намаляват часовете, в които приемат клиенти. Други бизнеси намаляват броя на предлаганите услуги.

Много други бизнеси разглеждат автоматизацията като решение на недостига: бензиностанции без персонал, безкасови магазини и таблети за поръчка в ресторантите са част от примерите. Общо, инвестициите в подобни технологии нарастват с 16% през 12-те месеца до края на юни, при средно 4% през последните 10 години.

Други карат служителите си да работят повече. В производството служителите работят средно по 4,2 часа над договореното всяка седмица през миналия месец, при 2,8 часа през април 2020 г./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448