Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда

ЕС и Свят 25.10.2021 20:06 Снимка: ДНЕС+

Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда

Бившият президент и главен изпълнителен директор на Walmart за САЩ, както и съосновател на Jet.com и Diapers.com Марк Лор, планира да построи град на бъдещето в САЩ, наречен Телоса, пишат световни медии.

Местоположението на Телоса все още не е известно, но се говори, че предприемачът е насочил вниманието си към пустинята. Според изказванията на Лор, ако в града се заселят 5 милиона души в бъдеще, то проектът би струвал 400 млрд. долара през следващите десетилетия.

Засега обаче са предвидени 25 милиарда долара за началния етап. По думите на предприемача градът ще посрещне първите 50 000 жители през 2030 година.

Лор предвижда Телоса да предлага еднакъв достъп до здравни грижи, добро образование и безопасна среда за семействата, независимо от доходите им и други привилегии. Нещо повече, Телоса трябва да бъде място, в което да живеят различни раси, полове, хора с различна сексуална ориентация, религии и политически принадлежности.

Жителите ще имат възможност да строят своите домове, а след това и да ги продават, но земята ще остане собственост на Телоса. Данъците, които ще се плащат, ще се връщат в града като инвестиции под формата на инфраструктура.

Но как точно се строи "градът на бъдещето"? Експерти и изследователи отдавна твърдят, че пред подобно предизвикателство могат да стоят твърде много финансови препятствия. В проучване от 2014 г., цитирано от USA Today, се твърди, че "способността на еко-градовете да постигнат своите амбиции може да бъде ограничена от реалността, или по-точно от ориентираните към печалба предприемачи"./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448