Биткойна в Китай започна незаконно прехвърляне на парични средства зад граница

ЕС и Свят 21.01.2021 15:32 Снимка: ДНЕС+

Биткойна в Китай започна незаконно прехвърляне на парични средства зад граница

Заместник-директорът на държавното управление за регулация на чуждестранната валута в Китай счита за че стремителният ръст на биткойна е основната причина за незаконните прехвърляния на финансови средства зад граница.

Китайският експерт по криптовалути Колин Ву (Colin Wu) съобщи, че заместник-директорът на държавното управление по валутните операции на Китай Сюан Чангнен (Xuan Changneng) счита, че растящата популярност на биткойна е причината Китай да се сблъска с проблеми заради хора, които използват основната криптовалута за прехвърляне на финансови активи зад граница.

Проблемите на Китай от този род започнаха, когато биткойнът рязко поскъпна. Китайските потребители конвертират своите юани в биткойни, след това продават криптовалутата зад граница и в замяна на това получават чуждестранна валута, която влагат в чуждестранни сметки и по този начин осъществяват трансгранични транзакции.

Връщането на тези средства обратно в Китай и тяхното обратно конвертиране към юани се счита за незаконно прехвърляне на парични активи през границата.

Освен това, юанът, който се конвертира в криптовалута, напуска Китай и става невъзможно да бъде проследено неговото движение поради анонимността на криптовалутите, много високата скорост на криптовалутите транзакции и съвсем ниските разходи за осъществяване на криптовалутите преводи.

Сюан Чангнен добавя, че към днешен ден Китай няма нормативна база относно цифровите валути. По този начин няма как да бъде включена криптовалутата във всеобщата китайска система за валутен надзор от страна на държавата. Заместник-директорът предлага да бъде използван опита на другите големи държави, които вече експериментират с нормативни текстове относно криптовалутите. Така например във Великобритания, Сингапур и САЩ се пресича незаконната дейност на нелегалните криптовалутни банки и на станалите популярни последно време трансгранични хазартни игри. /kaldata.com

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525