Bitcoin или злато? Мнението на Рей Далио

ЕС и Свят 08.08.2021 18:00 Снимка: ДНЕС+

Bitcoin или злато? Мнението на Рей Далио

За Рей Далио bitcoin е като дигиталната версия на златото - но милиардерът очевидно цени едното повече от другото, пише CNBC. "Ако ме заплашите с пистолет, и кажете "Може да притежаваш само едното", бих избрал златото", казва популярният инвеститор, който днес става на 72 г.

През май той разкри, че притежава от криптовалутата, но не посочи колко точно. "Притежавам малко bitcoin", казва сега той пред CNBC. "Има определени активи, които искате да притежавате, за да диверсифицирате портфолиото си, и bitcoin е нещо като дигитално злато".

Далио, който от 2017 г. вече не е съ-главен изпълнителен директор на основаната от него Bridgewater Associaties, е явен привърженик на златото. Миналата година компания, на която той остава председател, наля над $400 млн. в ценния метал.

Централните банки днес притежават над 35 хил. метрични тона злато, около една пета от цялото изкопано злато по света. Обичайно, те го правят, за да диверсифицират портфейлите си - и тъй като ценният метал е физическа суровина с изчерпаеми запаси, то е защитник и срещу инфлацията.

През май Далио заяви, че bitcoin също е защитник срещу инфлацията. Но той би предпочел златото заради доказаната му роля. Както и заради регулаторните опасности, които дебнат инвеститорите в криптовалутите. Според милиардера, има "съвсем реален шанс" bitcoin да бъде забранен от федералното правителство в САЩ. Това обаче се е случвало и със златото: през 1934 г. президентът Франклин Рузвелт издава заповед, с която златото на частните инвеститори минава под контрола на държавата. Тогава доларът все още бе вързан за ценния метал и той се надяваше да го обезцени с този ход, за да помогне на държавата да излезе от Голямата депресия.

Председателят на Фед Джером Пауъл също не е фен на криптовалутите. Той също ги сравни със златото, като заяви, че хората отдавна придават на ценния метал "специална стойност, каквато той не притежава".

Разбира се, притеснение за милиардера е и волатилността на валутата, която поскъпна с 250% за последните 12 месеца и с над 1 000% от дъното през март 2020 г. до пика през април, но сега все още е с една трета от него./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448