Бен Уолъс: Каквото България избере да прави, имате нашата подкрепа

ЕС и Свят 11.04.2022 09:02 Снимка: ДНЕС+

Бен Уолъс: Каквото България избере да прави, имате нашата подкрепа

Кралският ирландски полк ще бъде в България след няколко седмици. Ще дойде като част от бойна група, водена от САЩ. Това е укрепване на Източния фланг на НАТО, заяви британският военен министър Бен Уолъс пред БиТиВи в предаването "120 минути".

Относно позицията на София и на Будапеща, британският министър заяви, че за някои държави е много лесно да осигурят оръжие за Украйна, други географски са близо, при тях ситуацията е друга. Който не може - разбираме. България е важен съюзник в НАТО, подкрепяме ви и правото на свобода. Каквото България избере да прави, имате нашата подкрепа, вие сте близък приятел.

Бих напомнил, че и сега да се предизвикват съюзниците на НАТО, би било акт на лудост. Те не биха искали да тестват това, категоричен е Уолъс.

Предстоят и съвместни учения, каза той. По думите на Уолъс в дългосрочен план от НАТО са представители на Италия да разположи батальонна бойна група на наша територия. Докато бъде сформирана тази група, Великобритания и САЩ сме тук, ще се радваме да работим заедно с българските военни мъже и жени, заяви Уолъс.

Запитан беше ли грешка Великобритания да бъде рай за московското злато, британският министър каза, че това е справедлива критика. Важното е че всички разсъждаваме - някои от близостта им до Украйна, изтъкна той. Откакто започна това (войната в Украйна) процесът за изчистване от руски банки във Великобритания се забърза. Там има толкова много руски пари, тези пари са били в Лондон. Каквото не сме вършили правилно в миналото, сега се поправяме, каза Уолъс.

Той вярва в преговорите за мир. Никой не може да даде суверенитета на Украйна. Не е наша работа от какво може да се откаже Украйна. Великобритания подкрепя украинското правителство да се застъпи за собствения си интегритет, териториалния си суверенитет. Ще бъдем до тях, заяви министърът от Острова и препоръча международната общност трябва да внимава да не изглежда сякаш дава препоръки за компромиси.

Уолъс бе категоричен, е е имало ясни разузнавателни данни за нахлуването на Русия в Украйна.

Ние видяхме, че това ще се случи, имаше разузнавателни сведения. Знаехме, че този път, бяхме сигурни, че ще нахлуят и още в ранен етап успяхме да снабдим с противотанкови оръдия Украйна по споразумение операция "Орбита", заяви Уолъс.

Военното оборудване на руснаците в Украйна е под стандартното ниво. Това е голям срам за Путин - майките на руските войници да гледат как синовете им отиват на война с остаряло оръжие. Не е изненада, че мнозина се предават на украинците. "Ако бях в Руската армия, щях да се обърна към Путин и да кажа - това е лудост, няма да го направим", заяви британският военен министър.

Няма да се извиняваме за волята ни да помагаме суверенна страна с оборудване. Те нахлуха в суверенна страна, отговорни са за ужасните кадри. Ще помогнем Украйна да защити свободата си.

Размишлявайки над кадрите от войната, той препоръча да се спрем и да се замислим на какво ни учи това.

Относно случая Скрипал британският министър заяви, че той е показал редица неща, има ниво на двойнственост, за което е отговорна цяла Русия. Относно случаят Скрипал - много държави се присъединиха към България, експулсирайки руски шпиони. С това реакциите се изчерпаха - продължихме да консумираме руски нефт и газ, заяви той. Бяхме твърде толерантни, твърде дълго време. Опитите за убийства на територията на чужди държави - всички ние се припомнихме защо сме се присъединили към Алианса, допълни Бен Уолъс./БТВ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648